Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Srí Lanka je rajom pre turistov
Zdielať na

Srí Lanka je rajom pre turistov

SRÍ LANKA / Srí Lanka je rajom pre turistov. Do tamojšieho národného parku Yala sa s kamerou nedávno vybral aj reportér Michal Rybanský.

Najväčšia šanca vidieť čo najviac divých zvierat je podvečer. Vybrať sa do národného parku po svojich by nebolo rozumné, turisti zo Slovenska si zvolili radšej niečo ako obrnený transportér. Mreže na ňom nie sú náhodou. Pretože nikdy neviete, na aké zviera natrafíte.

Yala je bohatá nielen na flóru, ale aj faunu a na ploche 130 tisíc hektárov sa toho dá vidieť skutočne veľa. Ako predkrm slúži vyše dvesto druhov vtákov, no vidieť sa tu dajú aj ťažšie kalibre. "Pri troche šťastia sa ukáže väčšina zvierat, vrátane leopardov. No niekedy ich nevidno vôbec. A to napriek tomu, že tu v parku ich žije 35 až 40," hovorí turistický sprievodca Malik.

Keďže ide o veľmi plaché zvieratá, zazrieť ich je veľmi ťažké. Slovenskí turisti mali šťastie na iných obyvateľov parku, či už vegetujúce krokodíly alebo slony. "Nikto netúži potom, aby ho napadlo divé zviera. Tu sme na ich území a musíme to rešpektovať," hovorí turista zo Slovenska Juraj.

Vstúpiť do národného parku sa dá najmä z pláže Patanangal, ktorú pred trinástimi rokmi zrovnala so zemou smrtiaca cunami. "Prívalový vlna vtedy pripravila o život 21 japonských turistov. Netušili, že sa blíži pohroma, ktorá zároveň zničila aj 30 bungalovov," dodáva turistický sprievodca Malik.

Zvieratá blížiace sa nebezpečenstvo vytušili a stihli včas utiecť. Aj preto tu dnes možno pozorovať druhy, ktoré u nás nenájdeme ani v ZOO. "Neočakával som, že na ostrove ešte žijú takéto zvieratá, lebo som si myslel, že v takejto civilizácii sa nebudú pohybovať," hovorí Miloš, fanúšik safari.

Ešte počas britskej nadvlády vyhlásili v roku 1938 Yalu za Národný park. Zároveň ho využívali ako obľúbené lovecké územie.

Súvisiace články

Najčítanejšie