Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ak chcete byť úspešní na zoznamkách, vyvarujte sa gramatickým chybám
Zdielať na

Ak chcete byť úspešní na zoznamkách, vyvarujte sa gramatickým chybám

BRATISLAVA / Istá online zoznamka zistila, že takmer 40 percent osamelých ľudí posudzovalo vhodnosť kandidátov podľa ich gramatiky. V porovnaní s ostatnými kritériami, tak v tomto prieskume na vzorke 5 500 ľudí, bola gramatika dôležitejším kritériom ako úsmev, zmysel pre obliekanie, či stav zubov.

"Stále podvedome hodnotíme človeka podľa toho, aký má písomný a ústny prejav. Povedzme, uchádzač o zamestnanie, keď napíše životopis s gramatickými chybami, tak vypadne už v prvom kole," povedala vedkyňa Sibyla Mislovičová. Pri neznámom človeku si dojem vytvárame aj na základe jeho znalostí pravopisu.

Podvedome si totiž od neznalosti pravopisu, odvodzujeme ďalšie vlastnosti človeka. "Ten človek potom pôsobí akosi nedôveryhodne, prípadne predpokladáme, že nemá dostatočné vzdelanie, prípadne pochybujeme o jeho schopnostiach, keď nie je schopný zvládnuť základné pravopisné pravidlá," dodala Mislovičová.

Veľmi dôležitý je prvý dojem. "Ak sa jedná o známeho alebo kamaráta, tak to dokážem prekusnúť. Ak by mi na zoznamke písala baba s chybami, určite by som ju odmietol," povedal Martin. V dnešnej dobe sa mnohí ľudia spoliehajú na automatické opravy textu, či už v počítači alebo v telefóne. Tu si však treba dať veľký pozor. Okrem toho, že vám takýto korektor opraví hrúbku, môže vám úplne zmeniť slovo.

Súvisiace články

Najčítanejšie