Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Imunitu posilňuje pivo, masáž či ustrice. A je toho viac
Zdielať na

Imunitu posilňuje pivo, masáž či ustrice. A je toho viac

Archívne video

BRATISLAVA / Komplex krviniek, protilátok, jednotlivých orgánov a slizníc. To všetko sa podieľa na správnom fungovaní imunity. My jej môžeme pomôcť okrem stravovania aj tým, ako trávime voľný čas.

Slnko vitaj

Na slnku by sme mali tráviť minimálne 15 - 20 minút denne. Priaznivé účinky vitamínu D, ktoré nám dodáva slnečné žiarenie, vedci opakovane potvrdzujú. Ich deficit spôsobuje, že biele krvinky nemajú silu bojovať s infekciami. V zimných obdobiach, keď slnko toľko nesvieti, ho môžeme čiastočne nahradiť v tabletách.  

Pivo

Niektoré štúdie dokazujú, že pivo okrem vitamínov a minerálov, má vplyv aj na imunitný systém. Pochopiteľne len v miernom množstve. Počas experimentu nechali vedci respondentov mesiac abstinovať. Nasledujúci mesiac pili pivo denne - ženy tretinu, muži dvakrát toľko. Všetkým sa za ten mesiac posilnila obranyschopnosť, ženám dokonca ešte viac ako mužom. 

Mačky a psy

Vysvetlenie zatiaľ vedci nemajú, za to majú dôkazy, že domáci miláčikovia zlepšujú imunitu ich pánom. Pokus amerických vedcov dokázal, že už po 18 minútach hrania sa so psom, sa dospelým zvýšila v slinách hladina imunoglobulínu A. To je látka, ktorá chráni proti respiračným ochoreniam. V prípade mačiek je to ich pradenie, ktoré znižuje stres a zlepšuje náladu a to má v konečnom dôsledku tiež vplyv na imunitný systém. 

Masáž

Podľa pokusu v losangeleskej nemocnici Cedars-Sinai lekári analyzovali krv ľudí pred klasickou švédskou masážou a po nej. Okrem zníženia stresu, zmiernenia bolesti a kŕčov, sa zvýšil počet bielych krviniek a to znamená zvýšenú imunitu. 

Fotky chorých ľudí

Prezeranie obrázkov, na ktorých sú chorí ľudia nie je zrejme obľúbenou aktivitou, ale pokus Univerzity Britskej Kolumbie ukázal, že ide o úspešnú prevenciu. Pohľad na chorých ľudí vraj dáva nášmu telu signál a imunita začne behom chvíľky pracovať. "Z evolučného hľadiska to dáva zmysel. Keď človek vidí množstvo chorých ľudí, telo zacíti prítomnosť infekcie a naštartuje si tak obranyschopnosť  na maximum," povedal spoluautor štúdie Mark Schaller, uvádza denník iDnes.cz.

Prechádzka v lese

Terapeutické účinky pobytu v prírode sú nesporné. V Japonsku dokonca vydržiavajú tradíciu "lesných kúpeľov", ktoré priaznivo podporujú psychické aj telesné zdravie. Už po týždni v lese sa výrazne zvyšuje aktivita takzvaných NK buniek, ktoré patria v imunite medzi tie najsilnejšie. Telo bránia pred vírusovými infekciami a dokonca zničia aj niektoré nádorové bunky. 

Ustrice

Zrejme ich nemáte vo svojom každodennom jedálničku, ale pokiaľ na ne natrafíte, rozhodne by ste si ich mali dopriať. Obsahujú totiž vysoké množstvo zinku, ktorý v imunitnom systéme hrá dôležitú rolu. Mimo iné podporuje tvorbu ochranných enzýmov a produkciu a aktivitu bielych krviniek. Dostatok zinku okrem ustríc tiež obsahuje hovädzie alebo jahňacie mäso, vaječný žĺtok, ale tiež tekvicové semiačka a orechy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie