Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Cesta na Mesiac, aká tu ešte nebola
Zdielať na

Cesta na Mesiac, aká tu ešte nebola

PEKING / Odvážny a najmä ambiciózny plán majú vedci z Číny. V roku 2018 plánujú pristáť so svojou bezpilotnou sondou na odvrátenej strane Mesiaca. Ak sa im to podarí, budú prví v dejinách.

Úlohou misie bude študovať geologické podmienky na odvrátenej pologuli Mesiaca, ktorá je oveľa hornatejšia a obsahuje oveľa menej mesačných morí. Aby misia túto náročnú úlohu zvládla, potrebuje sa testovať.

Rok v paláci

Za týmto účelom vedci zostrojili simulovanú kabínu. Dostala názov Lunárny palác 1. Cieľom je zistiť, ako funguje život v mesačnom prostredí počas dlhšieho obdobia. Do bunky sa nechali dobrovoľne zatvoriť dve skupiny študentov, ktorý na tam strávia celý rok. K dispozícii majú len plochu o veľkosti malého mestského bytu a dva skleníky, kde si môžu niečo vypestovať. 

"Vytvorili sme systém biologických reťazcov. Patria tam rastliny, živočíchy, rôzne mikroorganizmy aj ľudia. Je vôbec prvý svojho druhu na svete.," hovorí o projekte profesorka Liu Hong. Už niekoľko rokov sa investujú miliardy do vesmírnej turistiky. Či sa to podarí skôr Amerike alebo Číne, uvidíme. 

Súvisiace články

Najčítanejšie