Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Fotka Slováka sa dostala na web NASA
Zdielať na

Fotka Slováka sa dostala na web NASA

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Toto sa nestáva každý deň. Slovákovi Ondrejovi Králikovi zverejnil portál vesmírnej agentúry NASA fotografiu. A nie hocijakú, pochádza z Chopka.

Fotografiu odfotil Ondrej 29. marca, keď sa s kamarátmi vybral na Chopok. "Hneď po zotmení som si všimol na západnom obzore jasný stúpajúci kužeľ svetla, bolo to tzv. zodiakálne svetlo, ktoré smerovalo k Mliečnej dráhe, vtedy som už vedel, ako bude vyzerať výsledná fotka," vysvetľuje pre portál noviny.sk Ondrej Králik. 

Chopok je vďaka vysokej nadmorskej výške a minimom svetelného znečistenia jedno z najvhodnejších miest na pozorovanie nočnej oblohy na Slovensku.

"Existuje tzv. Astronomy Picture of the Day (APOD). Webstránka, kde NASA každý deň už viac ako 20 rokov publikuje rôzne astronomické snímky, či už sú to zábery z Hubblovho teleskopu či fotky planét. Taktiež im môže široká verejnosť posielať svoje fotky a ak je fotka niečím výnimočná, môže sa stať, že si ju NASA všimne a zvolí ju ako astronomickú snímku dňa, tak ako sa to stalo v mojom prípade," hovorí astrofotograf. 

Na pohľade z vrcholu hory je vpravo vidieť oblúk severnej Mliečnej dráhy, ale len až nad pozemskými svetlami. Fotografia vznikla po súmraku, ale nad obzorom je na nebi stále vidieť jasný kužeľ svetla, ktorý slabne do druhého svietivého oblúka zvieratníkového svetla a uprostred kríži Mliečnu dráhu. Na obzore vľavo na takmer opačnej strane od Slnka jasne svieti Jupiter. 

"Je to pre mňa obrovská pocta, že medzi tým množstvom úžasných fotiek vybrali zrovna tú moju. Takýto úspech je asi sen každého astrofotografa," dodáva Králik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie