Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pes je viac než priateľ človeka. S presnosťou odhalí rakovinu v tele
Zdielať na

Pes je viac než priateľ človeka. S presnosťou odhalí rakovinu v tele

Britskí a francúzski vedci potvrdili, že čuchové schopnosti psa sa dajú využiť na diagnózu vážnych zdravotných ochorení ako je rakovina. Navyše je to rýchle a lacné.

Metóda, ktorá sa v minulosti bežne používala, sa po ďalšom výskume vedcov osvedčila ako veľmi spoľahlivá. Človek má približne päť miliónov čuchových buniek, zatiaľ čo pes ich má 300 miliónov. Jeho schopnosti vycítiť najmenšie výkyvy z ľudského dychu alebo moču, sa britská Národná zdravotná služba rozhodla využiť. Financuje tréningové centrum Medical Detection Dogs, kde psov špeciálne cvičia, aby odhalili rakovinu. 

"Vedelo sa, že rôzne pachové látky môžu súvisieť so zmenami v našom tele a poskytovať nám tak presné diagnózy. Na to sa zabudlo," hovorí doktorka a spoluzakladateľka programu Claire Guest.

Hľadanie rakoviny

Výskum sa zameral hlavne na rakovinu prostaty, ktorá sa u mužov vyskytuje často. Bežný test, PSA, veľakrát zlyháva na tom, že diagnostikuje falošný pozitívny nález a muži musia zbytočne podstúpiť biopsiu. Pes po ročnom výcviku vie na 93 percent určiť či osoba trpí na rakovinu, alebo nie. Ušetrí to nie len veľa peňazí, ale aj času. Stačí ak pes očuchá obväz, ktorý mal pacient predtým na hrudi. Takto je schopný spraviť aj niekoľko stoviek testov denne.

Podobný výskum robili vedci aj vo Francúzsku, kde sa zamerali na rakovinu prsníka, uvádza český portál iDnes.cz. Ich výsledky sú dokonca ešte lepšie. Len šesť mesiacov výcviku stačilo dvom nemeckým ovčiakom, aby odhalili rakovinu a to so 100 percentnou presnosťou.

Podľa šéfky výskumu, Isabelli Fromantin, by sa táto metóda mohla uchytiť hlavne v krajinách, kde nie je mamografické vyšetrenie dostupné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie