Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Smartfóny unavujú našu myseľ, aj keď sú vypnuté
Zdielať na

Smartfóny unavujú našu myseľ, aj keď sú vypnuté

Archívna reportáž

TEXAS / University of Texas publikovala výsledky štúdie, podľa ktorej nemajú smartfóny práve najlepší vplyv na inteligenciu svojich používateľov.

Napriek tomu, že sa smartfóny v súčasnosti dajú využívať už na akékoľvek účely, ako prekladač, čítačka kníh či navigácia, štúdia vedcov z texaskej univerzity ukázala, že inteligencia ľudí so smartfónmi nerastie. Skôr naopak.

Štúdia, ktorej sa zúčastnilo 800 respondentov ukázala, že smartfóny z nás robia menej pozorných ľudí. Pri tom nie je nutné s ním priamo pracovať. Podľa vedcov už len prítomnosť smartfónu v okolí môže ovplyvniť kognitívne schopnosti človeka. 

Výskum vykonali vedci na ekonomickej fakulte texaskej univerzity. Pozostával z niekoľkých počítačových testov, ktoré si vyžadovali maximálnu sústredenosť. Skúmali pri tom schopnosť mozgu uchovať a ďalej spracovávať údaje. 

Smartfón na stole vyčerpáva myseľ

Pred začatím vyzvali vedci účastníkov, aby svoj smartfón obrátili displejom na stôl, schovali ho alebo ho jednoducho nechali vo vedľajšej miestnosti. Podľa výsledkov, tí, ktorí mali svoj telefón počas výskumu na stole, mali o desatinu horšie výsledky ako tí, ktorých telefón bol v inej miestnosti

Vedci tiež zistili, že negatívny vplyv na pamäť a sústredenie je pravdepodobnejší u ľudí, ktorí uviedli, že sú na svojom smartfóne závislí. 

Pri mapovaní rýchlosti reakcie na otázku výsledky preukázali, že ľudia, ktorí mali v blízkosti svoje telefóny reagovali pomalšie. Ukázalo sa, že telefón odvracal ich pozornosť. Súvisí to s tým, že časť mysle sa snaží potlačiť myšlienky, ktoré sa sústreďujú na prípadné nové SMS, hovory či správy na sociálnych sieťach. 

Ukazuje sa teda, že snaha nemyslieť na to, čo sa na našom telefóne deje vyčerpáva myseľ a mozog, čo znižuje kognitívne schopnosti. Miera sústredenia a celkové hodnoty v testoch klesali lineárne s tým, ako ďaleko mali užívatelia svoj smartfón. 

Súvisiace články