Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Čo sa skrýva za šedinami na našej hlave? Stres to nie je
Zdielať na

Čo sa skrýva za šedinami na našej hlave? Stres to nie je

Už vám niekto povedal, že z vás zošedivie? Hoci táto veta evokuje dojem, že šediny má na svedomí stres, pravda je niekde úplne inde.

Starnutie nezastaví nikto z nás. Kým niektorí z nás si prvý šedivý vlas nájdu už na vysokej škole, podľa oficiálnych štatistík je v päťdesiatke šedivá polovica obyvateľstva. Čo však vplýva na tento proces?

Farba vlasov závisí od pomeru pigmentu melanínu, ktorý má svetlú a tmavú zložku. Melanín sa nachádza v každom vlasovom folikule na ľudskej hlave. S pribúdajúcimi rokmi pigmentové bunky vo folikuloch odumierajú a na tomto mieste sa tvorí menej melanínu. Vlas, ktorý následne z folikulu vyrastie, je o čosi bledší a má šedú, striebristú či bielu farbu. Za šedivé vlasy je teda zodpovedný práve nedostatok melanínu.

Neexistuje žiaden dôkaz, ktorý by spájal šediny so stresom, stravou alebo životným štýlom. Do veľkej miery o tom rozhoduje genetická výbava jednotlivca. Všeobecne ale platí, že muži v porovnaní so ženami šedivejú oveľa skôr. No kým mužom pridávajú šediny na charizme, ženy sa naopak za svoju vyblednutú korunu krásy zväčša hanbia.

Súvisiace články

Najčítanejšie