Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Alarmujúce zistenie: Obezita má na svedomí až 12 druhov rakoviny. Počet pacientov prudko vzrastie
Zdielať na

Alarmujúce zistenie: Obezita má na svedomí až 12 druhov rakoviny. Počet pacientov prudko vzrastie

Obezita je okrem kardiovaskulárnych problémov spúšťačom oveľa závažnejších ochorení. Podľa najnovšej štúdie môže viesť až k 12 druhom rakoviny.

Kým najväčšou príčinou rakoviny je stále fajčenie, podľa organizácie World Cancer Research Fund (WCRF), ktorá sa zaoberá prevenciou rakoviny, jej šliape na päty práve obezita. Dobrou správou ale je, že podľa WCRF sa dá až v 40-tich percentách predchádzať vzniku tohto ochorenia, a to najmä úpravou stravy a životného štýlu, píše britský Guardian.

Kým doteraz bola obezita spájaná so siedmymi druhmi rakoviny, zoznam sa podľa správy, ktorá odznela na Európskom kongrese o obezite vo Viedni, rozrástol o ďalších päť typov. Ide o rakovinu pečene, vaječníkov, prostaty, žalúdka, úst a hrdla, čreva, prsníka, žlčníka, obličiek, pažeráka, pankreasu a maternice.

Ako ďalej uvádza WCRF, jedno zo šiestich úmrtí spôsobuje práve rakovina. Organizácia predpovedá do budúcnosti nárast tohto ochorenia najmä v západných krajinách, a to až o 58 percent. V prípade, ak ľudia nezačnú žiť zdravšie, v roku 2035 vzrastie počet pacientov s rakovinou až o 24 miliónov.

Súvisiace články

Najčítanejšie