Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
V tejto dedine sa ľudia narodia ako ženy, no v puberte sa zmenia na mužov. Plastiku však za tým nehľadajte...
Zdielať na

V tejto dedine sa ľudia narodia ako ženy, no v puberte sa zmenia na mužov. Plastiku však za tým nehľadajte...

Dospievanie je náročné obdobie pre nejedného pubertiaka. Časť tínedžerov z dediny Salinas v Dominikánskej republike však trápia oveľa závažnejšie telesné zmeny, ako len nadmerné potenie, rast ochlpenia či akné. Viete si predstaviť, že by ste sa narodili ako dievča a v puberte by vám dorástol penis?

Ojedinelý jav postihuje približne 1 percento populácie. Jedinci, ktorým sa hovorí guevedoces, sa síce narodia s pohlavným orgánom, ktorý na prvý pohľad vyzerá ako vagína, no v puberte im dorastie penis a semenníky. Zmeny sa netýkajú len telesných proporcií, ale aj psychiky, keďže guevedoces fungujú v dospelosti ako muži so všetkým, čo k tomu patrí. Niektorí si dokonca zmenia aj meno.

"Necítil som sa v pohode a už som viac nechcel nosiť sukňu a hrať sa s dievčatami. Naopak, túžil som sa hrať so zbraňami a chlapcami," uviedol podľa portálu Science Alert Johnny, ktorý svoju "transformáciu" v dospelosti uvítal.

Genetickú záhadu objasnili vedci ešte v 70-tych rokoch. Môže za to nedostatok enzýmu s názvom 5-alfa-reduktáza, ktorý premieňa mužský pohlavný hormón testosterón na jeho aktívnejšiu formu – dihydrotestosterón. Až v puberte sa príde na to, že na prvý pohľad ženské pohlavné orgány sú v skutočnosti mužské. Podobné prípady boli zaznamené tiež v Turecku a Novej Guinei.

Súvisiace články

Najčítanejšie