Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Veľký upratovací manuál: Len povysávať nestačí. Čomu venovať pri robení poriadku osobitú pozornosť?
Zdielať na

Veľký upratovací manuál: Len povysávať nestačí. Čomu venovať pri robení poriadku osobitú pozornosť?

Upratovanie nie je zrovna najpríjemnejšou voľnočasovou aktivitou. Okrem vysávania, umývania riadov a utierania prachu však netreba zabúdať ani na ťažko dostupné miesta, kde sa to len tak hemží baktériami. V opačnom prípade riskujeme nielen pokarhanie od našej mamy či svokry, ale aj rôzne zdravotné problémy. Čomu a ako často venovať pri upratovaní zvláštnu pozornosť?

Octom na mikrovlnku

Zohrievanie jedla v mikrovlnke so sebou prináša daň v podobe zaprskaných dvierok, ako aj neželaných pachov. Zaschnutú špinu odstránite s pomocou octu. Stačí, ak ho nalejete do šálky s vodou, ktorú zohrejete pri najvyššej teplote aspoň 1-2 minúty. Octová para zbaví mikrovlnku všetkých nečistôt, ktoré následne zotriete handričkou. Takéto čistenie odporúčajú experti aspoň raz do týždňa.

Nezabúdajte na chladničku

Na chladničku by ste si mali spomenúť aspoň počas jarného a vianočného upratovania. Predtým ju však vypnite, keďže ju budete odmrazovať. Následne vyberte všetky potraviny a tie po dátume spotreby vyhoďte. Pokračujte čistením poličiek a boxov, na ktoré je najlepší ocot. Pozornosť venujte aj dverám chladničky. Po skončení vyutierajte vnútro suchou handričkou. Chladničku nechajte otvorenú ešte aspoň pol hodiny, až potom ju znova zapnite.

V posteli sa to hemží roztočmi

Obliečky by ste mali meniť každý týždeň až dva. Dôvodom sú státisíce kožných buniek, ktoré sa na posteľnej bielizni ukladajú  počas spánku. V perinách taktiež nájdete sliny, telový maz, ale aj zvyšky moču a pohlavné sekréty. Ak nechávate posteľnú bielizeň dlhší čas bez výmeny, riskujete, že telesné výlučky presiaknu priamo do matracov či vankúša a periny, čo sa potom čistí ťažšie.

Obed zo záchodovej dosky

Na klávesnici sa nachádza až päťnásobne viac baktérií ako na záchodovej doske. Darí sa im nielen vďaka špinavým rukám, ale aj tomu, že väčšina ľudí za počítačom je. Klávesnica sa odporúča pretrieť aspoň raz týždenne handričkou, na ktorú nanesiete jemnú vrstvu saponátu na riad. Takýmto spôsobom sa ale nedostanete do škár medzi tlačidlami, ktoré môžete vybrať s pomocou vidličky. Pracnú metódu vám uľahčí obyčajná vatová tyčinka.

Súvisiace články

Najčítanejšie