Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Keď gambler prestáva byť urážka: Hraním videohier vraj zvyšujete svoje IQ
Zdielať na

Keď gambler prestáva byť urážka: Hraním videohier vraj zvyšujete svoje IQ

Patríte ku "gamblerom" a svoj voľný čas najradšej trávite hraním videohier? Ak vaše okolie tvrdí, že takýmto spôsobom z vás nikdy nič nebude, nie je to celkom pravda. Podľa najnovšej štúdie totiž počítačové hry pozitívne vplývajú na IQ jedinca.

Či chceme, alebo nie, počítačové hry sa stali súčasťou kultúry 21.storočia. Kým doteraz sa hovorilo predovšetkým o negatívnych dôsledkoch hrania, vedci z prestížnej University of York naopak tvrdia, že čas strávený za počítačom môže priniesť svoje ovocie v podobe vyššieho IQ.

Dôkazom toho sú dve najpopulárnejšie multiplayerové hry na svete - League of Legends a Defence of the Ancients 2 (DOTA 2). Obe hry si vyžadujú strategické myslenie a rýchle reakcie, čo môže byť prospešné najmä pri vzdelávaní. Ako totiž potvrdila štúdia, čím väčšmi boli hráči v tejto hre úspešní, tým lepšie výsledky dosiahli v tradičných IQ testoch. To de facto znamená, že hranie videohier pozitívne stimuluje našu mozgovú činnosť a vďaka nemu sme aj múdrejší.

Podobná štúdia sa v minulosti zamerala na šachy. Výskum sa neskôr rozšíril na hry, ktoré každodenne hrajú milióny ľudí po celom svete. udia, ktorí sú dobrí v strategických hrách, ako je napríklad šach, majú šancu dosiahnuť vyššie skóre v IQ testoch. Hry ako League of Legends a DOTA 2 sú komplexné, sociálne interaktívne a intelektuálne náročné," dodal pre portál Independent profesor Alex Wade z University of York.

Súvisiace články

Najčítanejšie