Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
S touto chladničkou sa môžete rozprávať. Zoznámte sa s Ku
Zdielať na

S touto chladničkou sa môžete rozprávať. Zoznámte sa s Ku

TOKIO / Niekedy je z pohovky ku chladničke príliš ďaleko. Tento problém vyriešili japonskí dizajnéri a skonštruovali chladiaceho robota. Stačí na neho iba zavolať a prinesie vám obľúbený chladený nápoj.

Pohyblivá chladnička ohúrila na technickom veľtrhu v Berlíne. Dizajnéri z japonskej firmy ju vyvinuli tak, aby svojich majiteľov poslúchala na slovo.

"Všetko, čo musíte povedať, je: "Ahoj Ku, prosím príď k jedálenskému stolu." A chladnička to urobí," vysvetľuje japonský dizajnér Tobias Wobbe. 

Chladnička na kolesách má naprogramovanú trasu, ktorú rozozná podľa pokynu. Jej senzory jej umožňujú vyhýbať sa aj nečakaným prekážkam. Pri návrhu mysleli vývojári najmä na invalidných ľudí, či staršie osoby. Naplno ju využijú aj lenivci.

"Len si predstavte, že sledujete futbalový šampionát a vaše pivo je prázdne ešte pred skončením polčasu. Tak jednoducho poviete Ku, aby priniesla ďalšie. Alebo sedíte s rodinou a priateľmi a nechcete prerušovať konverzáciu. Aj v takej chvíli poslúži Ku," hovorí Wobbe. 

Zatiaľ existuje len výstavná chladnička na kolesách, no technologickí dizajnéri ňou plánujú vybaviť domácnosti do šiestich rokov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie