Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Posledné zábery Zeme pred zhorením sondy
Zdielať na

Posledné zábery Zeme pred zhorením sondy

VESMÍR / Sonda Cassini umožnila historicky najpresnejšie skúmanie obrej planéty Saturn, jej kruhov a mesiacov. Na dvoch z nich podľa vedcov vládnu podmienky, ktoré by pravdepodobne mohli byť vhodné pre vznik života. Sonda vytvorilo mnoho fotografií, okrem iného aj pohľad z blízkosti Saturnu na Zem.

Cassini v roku 2004 umožnila prvé skúmanie Saturnu a jeho okolia zblízka. Bola prvou vesmírnou loďou, ktorá obletela Saturn a viac ako jedno desaťročie prinášala nové poznatky o tomto kúte vesmíru, vzdialeného od Zeme viac ako 1,2 miliardy kilometrov. "Vďaka Cassini sme získali sériu významných objavov o úžasných kruhoch Saturnu, jeho fascinujúcich mesiacoch, dynamickej magnetosfére či o povrchu a atmosfére Titanu," vraví vedkyňa Linda Spilker z projektu Cassini. "Okrem iného sme zistili, že na Titane sa odohrávajú procesy podobné tým pozemským a že malý mesiac Enceladus má na južnom póle horúce miesto, na povrchu víry, ktoré vypúšťajú ľadové kryštály a pod povrchom má tekutú vodu."

Takto vyzerá Zem (označená šípkou) pri pohľade z blízkosti Saturnu:

NASA

Pozorovania zaznamená Cassini o najväčšom mesiaci Saturnu, Titane, poskytli vedcom pohľad na to, ako mohla vyzerať Zem pred vývojom života. Vedci sú teraz presvedčení o tom, že Titan a Zem majú mnoho spoločného, vrátane jazier, riek, kanálov, dún, dažďa, oblakov, hôr a možno aj sopiek.

Cassini postupne rozširovala okruh bádania v okolí Saturnu. Počas predĺženej misie urobila desiatky obletov okolo Saturnu ako aj jeho mesiacov Titanu, Enceladusu, Dione, Rhea a Helene. Záverečná fáza, ktorú vedci nazvali Veľké finále sa skončila pádom do atmosféry Saturnu, pri ktorom Cassini zhorela.  

Pozrite si výber z posledných fotografií Cassini:

Pozrite si aj video NASA o ceste aj definitívnom konci projektu Cassini:

Súvisiace články

Najčítanejšie