Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Jedovatá príroda? Týmto zvieratám sa vyhýbajte
Zdielať na

Jedovatá príroda? Týmto zvieratám sa vyhýbajte

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Najnebezpečnejšie a najúčinnejšie jedy nepochádzajú od človeka. Niektoré zvieratá a rastliny sú často malými továrňami na rýchloúčinné a prudké jedy.

Najnebezpečnejšie jedy, pri ktorých stačí nepatrná dávka a spôsobia smrť, nevznikli rukou človeka. Malé a produktívne továrne na prudké jedy sú zväčša súčasťou prírody, uvádza portál iDnes.cz

Žaba pralesnička

Ľahké štipnutie, po ňom nasleduje zatmenie zraku a prakticky okamžitá smrť. Tento obraz vykresľuje zabíjanie juhoamerických indiánov z kmeňov Noanama a Embera žijúcich na pomedzí Panamy a Kolumbie. Tento spôsob lovu pomocou šípov napustených jedom z nich po dlhý čas robil obávaných amazonských bojovníkov.

Základom toxickej zložky je batrachotoxin získavaný z obranného sekrétu žiab praselničiek. Pestrofarebné žaby však tento jed tvoria konzumáciou chrobákov z čeľade bradavičnikovité. 

Jed, ktorý pôsobí neurotoxicky aj kardiotoxicky dokáže človeka usmrtiť za menej ako minútu.  Telo totiž príde o schopnosť komunikovať so svojimi orgánmi. Na zabitie 70 kilogramového človeka stačia dve nepatrné zrnká podobné veľkosti zrniek soli. Protijed zatiaľ nie je známy. 

Kurare

Najznámejší šípový jed, ktorý má väčšie množstvo konzistencií. Existuje vo forme zakalenej kvapaliny, pevnej pasty alebo v konzistencii pripomínajúcej med. Základom receptu je však vodné vylúhovanie osekaného koreňa alebo lístia kríka kulčiby jedodarnej alebo kulčiby dávivej.  

Kurare je však približne 15-krát slabší ako batrachotoxin. Látka po vniknutí do krvného obehu spôsobuje ochrnutie svalstva a obeť sa postupne udusí. V súčasnosti sa používa v medicíne ako lokálne anestetikum. 

Ryba Fugu

Moderná toxikológia pozná látku tetrodotoxin, ktorá sa nachádza v črevách, v pohlavných orgánoch, v koži, ale aj v mozgu rýb štvorzubcov. Okrem toho majú tento druh obrany aj niektoré chobotnice a morské hviezdice. 

Už miligram tejto toxickej látky je schopný zabiť človeka. Pre predstavu, jedna ryba fugu môže vyhubiť až tridsať ľudí. Táto ryba je obľúbená kvôli tomu, že po jej požití sa vďaka tetradotoxínu úplne uvoľnia chuťové poháriky. 

Soterek obecný

Jed prítomný v rastline zvanej soterek obecný sa do sveta dostal prostredníctvom kresťanov, ktorí jeho bobule využívali na výrobu modlitebných ružencov. Je to jed, v ktorom čas medzi otravou a úmrtím trvá aj niekoľko dní, často celý týždeň.

Jeho účinnou zložkou je ťažko zistiteľný bielkovinový toxín toxalbumin. Jed postupne zastavuje produkciu bielkovín a ochromuje telo. V prípade vdýchnutia drteného prachu dochádza k smrti oveľa skôr. Na usmrtenie stačia tri mikrogramy. 

Klobásový jed

Inak nazývaný jed z konzervy. Vzniká v nevhodne konzervovanom jedle. Pôvodcom botulotoxinu sú spory baktérií Clostridium botulinnum, ktorým na existenciu stačí neutrálne alebo kyslé prostredie, zamedzenie vzduchu a optimálna teplota letného dňa. 

Pri inhalácii stačí na zabitie 10 nanogramov na kilogram telesnej váhy človeka. Neurotoxická bielkovina vypne prenos nervových vzruchov. Vstrebať ho ale môžete aj očnou sliznicou. 

Pri rýchlej zdravotnej pomoci existuje šanca na záchranu, no keď sa jed dostane do krvi alebo do pľúc, záchrana je nemožná. Botulotoxín sa používa v kozmetike na vyrovnávanie kože a vyhladzovanie vrások. Považuje sa tiež za ideálnu náplň biologických zbraní. 

Súvisiace články

Najčítanejšie