Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chcete mať okná ako z výkladu? Prezradíme vám recepty, ktoré ich zbavia šmúh a dodajú im lesk
Zdielať na

Chcete mať okná ako z výkladu? Prezradíme vám recepty, ktoré ich zbavia šmúh a dodajú im lesk

Jar treba privítať nielen poriadnou porciou zmrzliny, ale aj čistými oknami. Ak ste tak doteraz ešte neurobili, je najvyšší čas sa do toho pustiť. Prezradíme vám recepty našich starých materí, ktoré ich zbavia šmúh a dodajú im žiadaný lesk.

1. Ocot a noviny

Ocot je pomocník, ktorý má v domácnosti všestranné využitie. Inak tomu nie je ani v prípade umývania okien, ktorým dodá žiadaný lesk. Môžete ho naliať do rozprašovača a nastriekať priamo na sklo, alebo priliať do vody, ktorou budete okná umývať. Umyté okná nechajte chvíľu vyschnúť a následne prelešite novinami, ktoré v porovnaní s handričkami nezanechávajú na skle chĺpky a skvele sajú.

2. Kukuričný škrob

Kukuričný škrob skvelo funguje nielen na okná, ale napríklad aj na zrkadlá a sklenený nábytok. V piatich litroch teplej vody rozmiešajte asi 50 gramov škrobu. Takto pripraveným roztokom umyte okná, nechajte zaschnúť a potom ich preleštite suchou handričkou. Škrob možno nahradiť klasickým vanilkovým pudingom v prášku.

3. Citrónová šťava

Ďalšou skvelou vychytávkou, ktorou docielite požadovaný lesk, je citrónová šťava alebo kyselina citrónová, ktorá v kombinácii s lyžicou sódy bikarbóny vo vedre s teplou vodou doslova robí zázraky.

4. Sóda bikarbóna

Sódu bikarbónu možno využiť nielen pri pečení, ale tiež pri umývaní okien. Pridajte ju do vody, ktorou sa chystáte umývať okná a veľké upratovanie môže začať. Sódu bikarbónu môžete nahradiť tiež práškom do pečiva.

5. Alkohol

Alkohol je bežnou súčasťou viacerých čistiacich prostriedkov na okná, vrátane legendárnej Okeny. Domácou alternatívou ku kupovaným prostriedkom môže byť lieh, domáca pálenka alebo Alpa.

Súvisiace články

Najčítanejšie