Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vieme, čo sa skrýva za záhadou Bermudského trojuholníka
Zdielať na

Vieme, čo sa skrýva za záhadou Bermudského trojuholníka

Meteorológovia zrejme vyriešila záhadu Bermudského trojuholníka. Skúmali neobvyklé zoskupenie oblakou nad tajomnou oblasťou a práve tie by mohli zodpovedať otázku, prečo tam miznú lietadlá a lode.

V oblasti medzi Miami, Portorikom a Bermudami, nazývanej aj Bermudský trojuholník, údajne miznú lode, v modernej dobe aj lietadlá. O podivnom fenoméne hovoril vraj už Krištof Kolumbus v 15. storočí, keď v oblasti nefungovali kompasy a videl tam podivné svetlá.

Celkovo má ísť o zhruba dvesto zmiznutých dopravných prostriedkov a tisícku ľudí. Záhada tejto oblasti zamestnáva lovcov senzácií už dlhé desaťročia. Odpoveď však možno našli meteorológovia, informoval denník NY Post.

Ako zistili, nad plochou s rozlohou približne polmilióna kilometrov štvorcových sa tvoria neobvyklé, hexagonálne, teda šesťuholníkové, zoskupenia mrakov. Práve v týchto mrakoch sa má vytvárať vietor s rýchlosťou takmer 280 kilometrov za hodinu. A ten dokáže skutočne spôsobiť pád lietadla aj potopenie lode. Mrakové zoskupenia majú v šírke 30 až 90 kilometrov. S použitím satelitných radarov zmerali, čo sa deje pod týmito neobvyklými mrakmi.

​Skupina výskumníkov zistila, že vietor pri hladine oceána tiež dosiahol nebezpečne vysokú rýchlosť a vytváral vlny s výškou až 14 metrov. Meteorológ Randy Cerveny sa k šesťuholníkovým tvarom vyjadril: "V podstate sú to vzduchové bomby". Sú formované vzduchovými  "mikrovýbuchmi", čo sú nárazy klesajúceho vzduchu, ktoré vychádzajú zo spodku mraku a následne zasahujú hladinu oceánu.

Ako však za tím meteorológov povedal Randy Cerveny, skúmali meteorologický jav, nie záhadu Bermudského trojuholníka. Netvrdia teda, že práve tento úkaz je jednoznačne za nevysvetliteľnými udalosťami. Ak by aj boli riešením záhady miznutia dopravných prostriedkov, neobvyklým úkazom sú napokon samotné šesťuholníkové mraky. "Obvykle pri mrakoch rovné hrany nevidíte, zväčša sa zoskupujú náhodne," vyjadril sa doktor Steve Miller, meteorológ z coloradskej State University.

Zdielať na

Súvisiace články