Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pohárik vína pod morskou hladinou? V Nórsku už čoskoro realita
Zdielať na

Pohárik vína pod morskou hladinou? V Nórsku už čoskoro realita

Ste fanúšikom cestovania a dobrého jedla? Nórsko ponúka tieto dve možnosti dokopy. Má to však jeden háčik. Servírovať sa totiž bude pod vodou!

Podmorský bar je obvykle výsadou tropických destinácií, ako sú Maledivy, Florida či Dubaj. Podobná atrakcia pribudne už čoskoro aj v chladnom, ale o to divokejšom Nórsku. Na južnom pobreží v blízkosti mestečka Båly plánujú vo februári budúceho roka otvoriť prvú podmorskú reštauráciu v Európe.

Výhľad za milión

Ide o projekt tamojších staviteľov z firmy Snohetta. Pôjde o čiastočne potopenú betónovú konštrukciu, pripomínajúcu periskop a potápajúcu sa loď. Podnik pozostáva z troch úrovní - šatník, bar a napokon reštaurácia s kapacitou pre sto hostí a dôrazom na miestnu kuchyňu. Namiesto holých stien sa môžu zákazníci kochať výhľadom na podmorskú nádheru.

Bar, ktorí architekti tematicky pomenovali "Under", čiže "Pod hladinou", je v nórčine tiež synonymom pre "zázrak". O tom, že skutočne o malý zázrak pôjde, svedčí aj to, že z reštaurácie sa časom stane útes. Následne sem budú prizvané interdisciplinárne tímy, aby študovali správanie morských živočíchov a biológiu rýb.

Ekologická stavba

"Elegantná, zjednodušená forma budovy je zapuzdrená v betónovej škrupine s hrubým povrchom. Neskôr, ako tu zhustne komunita mäkkýšov, sa ponorený monolit stane útesom, ktorý do vyčistených vôd priláka viac morského života," uvádza sa na stránke projektu.

Under ale nie je prvý pokus postaviť niečo šokujúce. V roku 2014 sa mal v blízkosti nórskeho Tromsø otvoriť plávajúci hotel v tvare snehovej vločky. Napokon sa tak ale nestalo. Treba len dúfať, že v tomto prípade sa podarí stavbu dotiahnuť do úspešného konca.

Pozrite sa, ako to bude vyzerať v podmorskom bare:

Súvisiace články