Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nebáli sa byť iné a odvážne: 10 žien, ktoré zmenilo svet k lepšiemu
Zdielať na

Nebáli sa byť iné a odvážne: 10 žien, ktoré zmenilo svet k lepšiemu

O ženách sa často hovorí ako o tom "slabšom" pohlaví. Napriek nelichotivému prívlastku sú krásne, vychovávajú deti a neraz aj menia svet. Pri príležitosti dnešného MDŽ sme sa rozhodli napísať o dámach, ktoré sa nebáli byť iné a svojou odvahou prispeli ku krajším zajtrajškom.

#1 Waris Dirie

Každý, kto čítal knihu alebo videl film Púštny kvet, nemohol zrejme uveriť tomu, že príbeh sa odohráva v 21.storočí. Modelka, ktorá ako štvorročné dievčatko prežila obriezku, dnes upozorňuje na to, aké zverstvá sa odohrávajú v africkej púšti. Zároveň bojuje za to, aby sa podobné veci ženám nestávali.

#2 Eleanor Roosevelt

Manželka amerického prezidenta bola jednou z najaktívnejších prvých dám v dejinách štátov. Namiesto toho, aby len prikyvovala svojmu mužovi a usmievala sa do kamery, písala do novín, cestovala po krajine a bojovala za práva žien, černochov a ázijskej komunity. Názorovo sa neraz dostala do rozkolu s oficiálnou politikou Bieleho domu.

#3 Daphne Caruana Galizi

Maltská investigatívna novinárka doplatila za svoju odvahu životom. Vo svojich článkoch obvinila niekoľko ľudí blízkych premiérovi Josephovi Muscatovi z toho, že si otvorili účty v Paname, kam posielali nekalo získané peniaze. Šéfa opozície zase podozrievala z prania špinavých peňazí, ktoré vraj pochádzali z londýnskych nevestincov.

#4 Princezná Diana

Smrť Lady Di je do dnešného dňa záhadou, no jej skutky počas života ostali nezabudnuteľné. Okrem toho, že sa objavovala po boku princa Charlesa, pomáhala ľuďom trpiacim na AIDS, bezdomovcom či vojnovým veteránom. Pamätným sa stalo najmä jej gesto, kedy si bez rukavice podala ruku s človekom chorým na AIDS.

#5 Audrey Hepburn

Aj keď sa hollywoodská ikona preslávila hlavne v úlohe rebelky Holly z filmu Raňajky u Tiffanyho, hviezdila aj mimo červeného koberca. Okrem toho, že určovala módne trendy, svoj život zasvätila pomoci deťom v najchudobnejších krajinách sveta.

#6 Marie Curie-Sklodowska

Významná poľská vedkyňa strávila väčšinu života vo Francúzsku. Držiteľka Nobelovej ceny za fyziku a chémiu si pripísala také úspechy ako teória rádioaktivity, technika delenia rádioaktívnych izotopov, či objav dvoch nových chemických prvkov – rádia a polónia.

#7 Coco Chanel

Francúzska návrhárka spôsobila vo svete ženskej módy nevídanú revolúciu v podobe jednoduchého kostýmu so sukňou a nohavicami. Na svedomí má tiež štýl dámskej bižutérie a populárne parfumy. Prevratná však nebola len jej móda, ale aj myšlienky, pričom značka Chanel funguje dodnes.

​#8 Margaret Thatcher

Prvá ministerka v dejinách Británie známa tiež ako "Železná lady" bola zástankyňou ekonomického liberalizmu, znižovania daní, obmedzovania imigrácie či vplyvu odborov. Zároveň presadzovala samostatnú zahraničnú politiku.

#9 Anne Frank

Nemecké dievča židovského pôvodu, ktoré sa spolu so svojou rodinou ukrývalo počas druhej svetovej vojny v Amsterdame, zachytilo hrôzy nacizmu v denníku, ktorý bol preložený do 60 jazykov. Tesne pred koncom vojny padlo za obeť nacistickému vyvražďovaniu.

#10 Virginia Woolf

Spisovateľka a vôbec prvá feministka odhaľovala vo svojim dielach sexuálne a náboženské stereotypy, ktoré v tej dobe zastávali ženy. Silné depresie ju nakoniec dohnali k samovražde, no pre mnohých je dodnes veľkou inšpiráciou.

Súvisiace články

Najčítanejšie