Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Človek sa nevyvinul z opice a netopiere vidia. 10 mýtov z ríše zvierat, ktorým musíme prestať veriť
Zdielať na

Človek sa nevyvinul z opice a netopiere vidia. 10 mýtov z ríše zvierat, ktorým musíme prestať veriť

Mačky a psy sú farboslepé, žaby prenášajú bradavice a žralok vycíti svoju korisť na míle ďaleko. To sú len niektoré fakty zo zvieracej ríše, ktoré sa šíria medzi ľuďmi navzdory tomu, že nie sú vôbec pravdivé. Prečítajte si najčastejšie mýty, ktorým zrejme veríte aj vy.

1. Mačky a psy sú farboslepé

Naši štvornohí miláčikovia vidia omnoho lepšie ako sme si mysleli. Všetko okolo nich je síce modré alebo zelené, ale v oku majú viac senzorických buniek, čo im umožňuje pozorovať svet vo farbe aj za slabších svetelných podmienok. Mýtus o tom, že mačky a psy sú farboslepé, vznikol zrejme kvôli tomu, že každé zviera vníma farby inak ako človek.

2. Človek sa vyvinul z opice

Geneticky je nemožné, aby sa postupnými mutáciami z jedného živočícha vyvinul iný. Pravdou však je, že šimpanz a človek majú spoločného predka, ktorý žil približne pred 6 až 8 miliónmi rokmi.

3. Netopiere sú slepé

Ovocné netopiere majú veľké oči, pomocou ktorých lokalizujú ovocie na stromoch - také, ktoré nemôžu zachytiť echolokáciou. Ide o jav, pri ktorom netopiere vydávajú nosom alebo ústami ultrazvuk, ktorý sa následne odráža od objektov a vysiela signál o ich veľkosti, polohe a tvare. Aj keď netopiere používajú pri lete prevažne echolokáciu, sú schopné vidieť aj veľké predmety práve svojimi očami.

4. Pštrosy skrývajú hlavu do piesku

Obrovské vtáky neschovávajú hlavu do piesku, keď sa cítia byť ohrozené. V prípade, keď šípia nebezpečenstvo, si ľahnú na zem a predstierajú, že sú mŕtve.

5. Žaby prenášajú bradavice

Aj keď nie sú žaby a ropuchy na prvý dojem pohľadné stvorenia, nie sú prenášačmi bradavíc ani iných nepekných kožných ochorení. Ak si však potrasiete rukou s človekom, ktorý má v tele takzvaný papilomavírus, pravdepodobne na vás nejaký ten "pupiačik" preskočí.

6. Žraloky vycítia krv na míle ďaleko

Ak krvácate v oceáne, neznamená to, že sa automaticky stávate potravou pre žraloky. Hoci má tento tvor mimoriadne dobre vyvinutú časť mozgu pre rozpoznanie pachov, oceán je oveľa väčší a chvíľu by trvalo, kým by sa molekuly zápachu dostali k žralokovi. Keď sú prúdy priaznivé, tvor síce môže zacítiť svoju korisť zo vzdialenosti niekoľkých futbalových ihrísk, rozhodne však nie kilometrov.

7. Zlaté rybky majú krátku pamäť

Práve naopak. Akvarijné rybičky si môžu pamätať veci celé mesiace, nie sekundy, ako tvrdia niektorí ľudia.

8. Žirafy spia len 30 minút denne

Aj keď žirafy nepatria medzi bohvieakých spáčov, len s polhodinovým denným šlofíkom by si rozhodne nevystačili. Pre účely výskumu vedci pozorovali stádo piatich dospelých a troch mladých žiráf v priebehu 152 dní, pričom počítali ich ľahké aj hlboké fázy spánku. Zvieratá zvyčajne spali v noci a denne odpočívali v priemere 4,6 hodiny.

9. Žraloky nemajú rakovinu

Mýtus o tom, že tieto cicavce nemajú rakovinu, údajne vytvoril jeden novinár na účely predaja žraločej chrupavky ako prostriedok v liečbe rakoviny. Klamlivú informáciu vedci vyvrátili v roku 2013, kedy objavili obrovský nádor vyrastajúci z úst veľkého bieleho žraloka. Podobných prípadov je v prírode oveľa viac, keďže zhubný nález spozorovali aj u žraloka veľrybieho.

10. Chameleón mení farbu, aby lepšie zapadol

Skutočnosť je taká, že obľúbený plaz mení farbu svojej kože podľa nálady, nie podľa prostredia, v ktorom sa nachádza.

Súvisiace články

Najčítanejšie