Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Úrady taja informácie o alarmujúcich úmrtiach tigrov
Zdielať na

Úrady taja informácie o alarmujúcich úmrtiach tigrov

Archívna reportáž

NOVÉ DILLÍ / Ochranári obviňujú indických štátnych úradníkov z utajovania informácií o narastajúcom počte úmrtí tigrov. Tento rok podľa záznamov uhynulo prinajmenšom 67 tigrov, z toho mnohé pre konflikty s ľuďmi, vrátane pytliakov. Informoval o tom spravodajský portál BBC

India je domovom šesťdesiatich percent celkovej svetovej populácie tigrov, napriek tomu tu neustále čelia strate prirodzeného prostredia a zvýšenému dopytu po častiach ich tiel od pašerákov z Číny a ostatných krajín Ázie.

Zatajovanie okolností ich úmrtia

Najhoršie sú na tom v štátoch Karnátaka a Madhjapradéš. Ochranárov prírody znepokojuje zatajovanie okolností ich úmrtia a chýbajúca spolupráca medzi vyšetrovateľmi a oddelením životného prostredia. Počet úmrtí tigrov má posledné roky stúpajúcu tendenciu a očakáva sa, že tento rok opäť prevýši predchádzajúci, keď ochranári zaregistrovali 120 mŕtvych tigrov. V roku 2015 ich bolo 80 a rok pred tým 78. V minulom storočí pritom podľa odhadov v Indii mohlo žiť až 100-tisíc tigrov, pričom tento počet sa na začiatku nového milénia prepadol pod 1500 jedincov.

Tigre verzus ľudia

Tigre sú v súčasnosti registrované ako ohrozený druh na červenom zozname Medzinárodnej únie na ochranu prírody (IUCN). Príčinou ich úhynu býva aj prenos psinky z túlavých psov v blízkosti ich teritórií. Ochranárov najviac znepokojujú úmrtia spôsobené nehodami a pytliakmi, ktorým sa dá predchádzať. Jedným z problémov môže byť aj masívne vylesňovanie. Teritórium tigrov sa rozprestiera na 25 tisícoch akrov lesov a plání. Keďže im do neho čoraz viac zasahujú ľudia, sú nútení sa sťahovať bližšie k ľudským osadám, kde lovia ich dobytok. 

Súvisiace články