Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Už ste videli na oblohe drsňáka?
Zdielať na

Už ste videli na oblohe drsňáka?

Je to ako keď sa pozeráte do rozbúreného mora. Zhluky oblakov sú malé a pravidelné a pôsobia miestami až desivo. Taký je nový typ mraku, ktorý v minulých dňoch oficiálne uznala Medzinárodná meteorologická organizácia.

Medzinárodný atlas oblakov (International Cloud Atlas), ktorý v utorok citovala CNN, ho opisuje takto: "Pre mrak Asperitas sú typické jasne oddelené vlnky, ktoré mrak vytvárajú. Sú buď jemné, alebo mierne vrúbkované s menšími predelmi, ktoré miestami prechádzajú v ostré vyústenia. Často vyzerajú podobne ako sčerená morská hladina z pohľadu od dna," uvádza správa v atlase oblakov. Popis je básnicky starostlivý a presný, pretože mraky skutočne vyzerajú ako "sčerená morská hladina", na ktorú sa človek pozerá z opačnej strany.

"Svetová meteorologická organizácia pri príležitosti tohoročného Svetového meteorologického dňa vydala nový Atlas oblakov, kde vo zvýšenej miere reagovala na potreby praxe a aj nadšencov. V dôsledku intenzívnej ľudskej činnosti sa tvorí aj oblačnosť, ktorá doteraz nemala svoje oficiálne pomenovanie. Napríklad oblak Sivlagenitus, ktorý vzniká výrazným vyparovaním vody z hôr, lesov-jednoducho povedané, keď sa paria lesy. Tak ako oblak Flammagenitus vznikajúci nad požiarmi, alebo pri sopečných aktivitách, tak aj oblak Asperitas je oblak novo popísaný. Zadefinovaný bol iba v roku 2006 a nachádza sa v tomto novom atlase oblakov. Asperitas hľadajte v blízkosti búrkových oblakov, súvisí totiž s procesmi odohrávajúcimi sa na rozhraní intenzívnych výstupných pohybov v atmosfére," hovorí meteorologička Najlepšieho počasia.

WMO

Mrak dostal meno Asperitas. Slovo "asperitas" pochádza z latinčiny a znamená drsnosť, hrubosť, ale aj nevľúdnosť a nevyberavosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie