Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prepíšu sa učebnice dejepisu?
Zdielať na

Prepíšu sa učebnice dejepisu?

Archívne video

Výskumníci zo San Diega objavili kosti mastodonta, ktoré niesli znaky poškodenia nástrojmi z doby kamennej. Potvrdenie týchto tvrdení by prepísalo históriu o 115 tisíc rokov.

Ľudia boli v Amerike o 115 tisíc rokov skôr, ako sme si mysleli. Podľa Daily Mail objavili výskumníci kosti mastodonta, ktorý bol zabitý nástrojmi z doby kamennej. 

Výskum môže prepísať históriu

Kontroverzný nález môže prepísať históriu v Severnej Amerike. Neznámy druh ľudí totiž mohol obývať tento kontinent až o 115 tisíc rokov skôr ako vedci predpokladali. Zatiaľ však nevedia identifikovať, či šlo o druh Homo sapiens, Homo erectus, Neandertálcov alebo o iný druh ľudí. Je však možné, že prišli z Ázie.

Kosti a kly, ktoré vedci našli nesú znaky úmyselného poškodenia a našli ich zakopané pri veľkých kameňoch, ktoré mohli používať ako kladivá. Výskumníci veria, že majú dosť dôkazov na to, aby potvrdili, že kosti zničili ľudia a nie zvieratá. 

Mnohí sú na pochybách

Napriek tomu je mnoho vedcov skeptických. Podľa nich je totiž v tomto výskume veľa otázok, pričom otázna je aj technika datovania. Spochybňujú tiež tvrdenie, že kosti boli úmyselne zničené. Skeptici tvrdia, že ich mohli zničiť stavebné práce.

Chris Stringer z Prírodovedného historického múzea v Londýne povedal: "Mnohí z nás budú chcieť vidieť podporné dôkazy, kým opustíme konvenčný model prvého príchodu ľudí na toto územie." 

Súvisiace články