Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Žena našla na pláži odkaz vo fľaši. Aké tajomstvo v sebe ukrývala viac ako storočná správa?
Zdielať na

Žena našla na pláži odkaz vo fľaši. Aké tajomstvo v sebe ukrývala viac ako storočná správa?

Pri prechádzke na pláži sa dá nájsť naozaj všeličo. Svoje o tom vie aj Tonya Illman, ktorá 50 metrov od pobrežia ostrova Wedge Island (západná Austrália) natrafila na vskutku pozoruhodný nález. Do ruky sa jej dostal odkaz vo fľaši - a nie len tak hocijaký...

Aj keď tento spôsob komunikácie dnes nahradili mobily a internet, moria stále ukrývajú tajomstvá v podobe odkazov vo fľaši. Ten, ktorý našla Austrálčanka Tonya v januári tohto roka, putoval oceánom viac ako jedno storočie a preplával takmer 950 kilometrov.

Podľa obsahu, ktorý sa podarilo dešifrovať jej manželovi, má správa 132 rokov a pochádza z roku 1886. Odkaz sa zachoval v dobrom stave napriek tomu, že fľaši chýbal korok. Predmetom odkazu však nebolo volanie o pomoc. Išlo o súčasť nemeckého experimentu na mapovanie oceánskych prúdov, ktorý prebiehal v rokoch 1864 až 1933.

Najstaršia svojho druhu

Každá správa obsahovala list papiera označený dátumom s presnými súradnicami lode. Nesmel chýbať ani názov lode, jej domovský prístav a trasa, po ktorej sa plavila. Na druhej strane boli inštrukcie pre nálezcu. Ten, kto fľašu našiel, mal zapísať miesto objavu a poslať ju naspäť do Nemeckého námorného observatória v Hamburgu, prípadne odovzdať na najbližší nemecký konzulát.

Podľa fľaše, ktorú našla Tonya, sa loď volala Paula a putovala z Cardiffu (Wales, Veľká Británia) do Makassaru v Indonézii. Raritou je najmä preto, že ide o najstarší nájdený odkaz vo fľaši. Aj keď v rámci spomínaného experimentu vyhodili Nemci z lodí tisícky fliaš, do dnešného dňa sa ich podarilo objaviť len 663. Ktovie, možno sa na vás pri najbližšej prechádzke na pláži usmeje šťastie...

Súvisiace články