Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Odveký súboj psov a mačiek pozná svojho víťaza. Ktoré zviera je múdrejšie?
Zdielať na

Odveký súboj psov a mačiek pozná svojho víťaza. Ktoré zviera je múdrejšie?

Psy alebo mačky? Dohady o tom, ktoré zviera je inteligentnejšie, zamestnávajú milovníkov mačiek a psíčkarov po celom svete. Americkí vedci konečne prišli s jasným verdiktom.

Aj keď svojich miláčikov bezhranične milujeme, otázku, ktoré zviera je lepšie, si minimálne raz položil nejeden majiteľ psa či mačky. Vedci z Univerzity Vanderbilt v americkom štáte Tennessee sa rozhodli rozlúštiť záhadu, ktorý maznáčik je na tom lepšie s inteligenčnou výbavou.

Odborníci sa vôbec prvýkrát namiesto veľkosti mozgu zamerali na neuróny v mozgovej kôre. Ide o malé šedé bunky spojené s myslením, plánovaním a komplexným správaním. Podobne ako u človeka, aj u zvierat ovplyvňuje inteligenciu ich celkový počet.

A víťazom sa stáva...

No hoci mačky pôsobia na prvý pohľad inteligentnejšie, v skutočnosti majú len polovicu kortikálnych neurónov ako zlatý retriever. Kým psy majú približne 530 miliónov neurónov, mačky ich majú okolo 250 miliónov. Len pre porovnanie, v ľudskom mozgu je zhruba 16 miliárd týchto buniek.

"Verím, že absolútny počet neurónov, ktoré má zviera v mozgovej kôre, určuje bohatstvo ich vnútorného duševného sveta a ich schopnosť predpovedať, čo sa má v ich prostredí vyskytnúť na základe minulých skúseností," uviedla doktorka Suzana Herculano-Houzel z Univerzity Vanderbilt.

Pre novú štúdiu výskumníci analyzovali mozgy fretiek, surikát, medvedíkov čistotných, mačiek, psov, hyen, levov a hnedých medveďov. Domestikované i voľne žijúce druhy sa v skupine ocitli preto, že majú široký záber mozgu.

Súvisiace články