Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na spoznávanie indonézskeho raja treba aj poriadny kus odvahy
Zdielať na

Na spoznávanie indonézskeho raja treba aj poriadny kus odvahy

JAKARTA / Trúfli by ste si skočiť medzi žraloky, manty, korytnačky a množstvo iných stvorení do vody? V indonézskom Komodskom národnom parku nie je nič nemožné.

Komodský národný park preslávili najmä obrovské varany, ktoré nenájdete nikde inde na svete. Predátori ale zďaleka nie sú jediné prírodné lákadlo v tejto časti Indonézie. Oveľa viac sa ich ukrýva vo vode. Floreské more je ako jedno obrovské akvárium, v ktorom nie je núdza o množstvo prírodných krás a zároveň aj prekvapení.

Tisícky ostrovov sú obkolesené nádhernými koralovými poľami plnými života. "Morské rybičky, plávajú tu malí Nemovia, hviezdicu si môžete vyloviť priamo z mora, urobiť si fotky, jednoducho nádhera," uviedla turistka Katarína.

"Kde nie sú koraly, nie je ani podmorský život a ryby. Nebyť tejto krásy, neboli by tu ani manty,“ vysvetlil sprievodca Kanis. Tieto niekedy až päťmetrové stvorenia možno zazrieť iba občas. Na prvý pohľad naháňajú strach, no pre človeka sú neškodné. "Pri prílive vyplávajú k hladine a snažia sa kŕmiť planktónom alebo malými rybami, preto obľubujú silný prúd," tvrdí Kanis. 

Komodský národný park je ideálne miesto na pozorovanie mánt obrovských, no a skočiť za nimi do vody, je jediný spôsob ako vyskúšať, či sú skutočne priateľské k turistom. Morské paryby, ktorých pohyby pripomínajú vtáčí let, sú blízke príbuzné žralokov. Plávanie s týmito okrídlenými tvormi je zároveň skúškou osobnej odvahy.

Súvisiace články