Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Svet má problém s plastom. Ľudstvo by sa ho malo začať báť
Zdielať na

Svet má problém s plastom. Ľudstvo by sa ho malo začať báť

BRATISLAVA / Musíme zmeniť svoj prístup k plastovým výrobkom, inak nás o chvíľu pohltia. Vravia to vedci, ktorí objavili už druhý obrovský ostrov vytvorený z plastového odpadu. Tentokrát ide o umelohmotnú pevninu veľkú skoro ako celé Mexiko, ktorá sa vznáša v južnej časti Tichého oceánu.

Desivý zhluk umelohmotných predmetov podľa odhadov meria až 2 milióny štvorcových kilometrov - to je rozloha Mexika, alebo 40-násobok rozlohy Slovenskej republiky.

Nový plastový ostrov objavil kapitán Moore, ktorý v roku 1997 natrafil aj na prvý masívny zhluk plastov v severnej časti Pacifiku.

"Ak je oceán tekutinou v polievke, tak je hustá, krémová s veľkými kúskami," povedal Moore.

Veterné a morské prúdy vytvárajú akési špirály, ktoré zhŕňajú plasty na hromadu - od veľkých kusov až po drobné zrniečka.

Nachádzame plastové vane používané na triedene úlovku na rybárskych lodiach, ale aj veľmi veľa fliaš a obalov. A množstvo drobných úlomkov a kúskov vo veľkosti 1 až 3 milimetre," ozrejmil kapitán. 

Práve tie môžu priamo ohroziť aj naše zdravie - dostávajú sa totiž do potravinového reťazca. Menšie ryby v snahe nakŕmiť sa planktónom nechtiac jedia aj plastové kúsky. Tie v nich vytvoria efekt bóje - ryby sú nadnášané a nedokážu sa ponoriť hlbšie. Ľahšie sa tak stávajú korisťou väčších rýb. A tie môžu končiť aj na našom stole.

"Musíme sa báť umelej hmoty nielen preto, čo robí životnému prostrediu, ale aj preto, čo robí nám. Musíme plast rešpektovať a nebrať ho ako bežný odpad, ktorý len tak niekde odhodíme. Musíme ho recyklovať a musíme zmeniť náš prístup, inak zničí všetok život v mori," doplnil Moore.