Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vedci objavili nový druh potkana. Meria pol metra
Zdielať na

Vedci objavili nový druh potkana. Meria pol metra

Archívna reportáž

VANGUNU / Nový druh veľkého potkana sa podarilo vedcom objaviť na Šalamúnových ostrovoch v Tichom oceáne. Hlodavec je takmer pol metra dlhý a váži jeden kilogram. Zároveň je ale podľa vedcov na pokraji vyhynutia.

Má dlhý, holý a šupinatý chvost. Skupina bádateľov po obrovskom hlodavcovi pátrala v Tichomorí niekoľko rokov, o jeho existencii im rozprávali miestni obyvatelia. 

Na ostrove Vangunu sa im to konečne podarilo. Nanešťastie krátko po objave zomrel, pretože utrpel zranenia pri páde z vyrúbaného stromu. Podľa zoológov ide o prvý novoobjavený druh hlodavca za posledných 80 rokov. Obrí potkan dostala latinský názov Uromys vika. Názov vychádza z pomenovania, ktoré dali zvieraťu v miestnom jazyku. 

Práve podľa miestnych obyvateľov sa potkan živí mimo iné aj kokosovými orechmi, do ktorých dokáže mocným chrupom vyhrýzť diery. Vedci ale túto informáciu potvrdiť nemôžu, keďže sa im zatiaľ nepodarilo pozorovať ich chovanie vo voľnej prírode. Potkan je už krátko po jej objavení ohrozeným druhom. Môže za to rýchle vylesňovanie. Pretože žije prevažne v korunách stromov, prichádza tak o svoje prirodzené prostredie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie