Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Masívny ľadovec zakotvil na pobreží Kanady
Zdielať na

VIDEO: Masívny ľadovec zakotvil na pobreží Kanady

FERRYLAND / Kanadské mestečko sa počas Veľkej noci stalo cieľom zástupov turistov. Prilákal ich obrovský ľadovec, ktorý uviazol na plytčine. Okolo východného pobrežia Newfoundlandu plávajú ľadovce každú jar. Tento rok ale viac než obyčajne.

Brehy počas víkendu obsadili stovky turistov a fotografov, ktorí chceli uloviť čo najlepší záber ľadovej masy. Zaparkované autá zablokovali pobrežnú cestu. 

Miestni sú na ľadovce zvyknutí. Vody na východnom pobreží sa nazývajú aj ľadová dráha, pretože každú jar driftujú morské kryhy a veľké kusy ľadu, ktoré sa odlomili v Arktíde. 

Ľadovec, ktorý k Ferrylandu dorazil cez víkend, je obzvlášť veľký a mohol by vydržať ešte dlhšie. Podľa starostu mesta je to najväčší ľadovec, aký tu kedy bol. Pre turizmus je tento úkaz skvelý, ale rybári z krýh nemajú radosť. 

​Námorníci tento rok v severnom Atlantiku napočítali 616 driftujúcich ľadovcov. Vlani ich dokonca zaznamenali 687. Podľa expertov je to spôsobené neobyčajne silným vetrom, ktorý poháňa ľadovce na juh. Podľa všetkého je dôvodom aj globálne otepľovanie, ktoré narúša Grónsky ľadovec.

Súvisiace články