Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Nový druh krevety fandí Rock´n´Rollu! Meno má po Pink Flloyd
Zdielať na

Nový druh krevety fandí Rock´n´Rollu! Meno má po Pink Flloyd

OXFORD / Zoológovia z Oxfordskej univerzity vzdali poctu rockovej skupine Pink Flloyd, keď po nich pomenovali svoj nový objav. Ide o vzácnu krevetu s ružovým klepetom. Svoje nové meno si rozhodne zaslúži.

Kreveta, Synalpheus pinkfloydi, má veľké ružové klepeto, ktorým dokáže vytvoriť taký silný hluk, že sa dá prirovnať k tvrdému rockovému koncertu. Klepetom cvaká v takej rýchlosti, že hluk šíriaci sa do okolia, je pravdepodobne najhlasnejší v oceáne. Hladina zvuku dosiahne až 210 decibelov - čo je ďaleko viac ako hluk pri streľbe zo zbrane a je dostatočne silný na to, aby omráčil a v niektorých prípadoch aj usmrtil menšiu rybu. 

Hluk nie je jej jedinou špecialitou. Pri zovretí klepeta v sekunde vyprodukuje bublinu, ktorá dosahuje teplotu až 4 400 stupňov Celzia, čo sa takmer vyrovná teplote na slnku. Niektoré krevety používajú klepeto na vyvŕtanie tunelov do tvrdých čadičových kameňov. 

​Krevetu Synalpheus pinkfloydi objavili vedci na pacifických útesoch v Paname, uvádza britský Telegraph. Na tento moment čakal jeden z vedcov Sammy de Grave už roky. S kolegami sa dohodol, že pokiaľ nájdu ďalšiu krevetu s ružovým klepetom, pomenujú ju po jeho obľúbenej kapele. " Počúval som Pink Floyd odkedy vydali album The Wall v roku 1979, keď som mal 14 rokov. Odvtedy som ich videl mnohokrát hrať naživo. Objavenie tejto krevety bola skvelá príležitosť vyjadriť im uznanie," hovorí zanietený fanúšik a vedec Sammy. 

Súvisiace články