Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Najstarší kozmický odpad má 60 rokov. Uhádnete, o čo ide?
Zdielať na

Najstarší kozmický odpad má 60 rokov. Uhádnete, o čo ide?

Svetové veľmoci dokazujú svoju silu na rôznych poliach. Inak tomu nebolo ani pred šesťdesiatimi rokmi, kedy Rusi vyslali na obežnú dráhu prvú umelú družicu Sputnik 1. Len pár mesiacov na to zareagovali Američania odvetou a do vesmíru vypustili satelit Vanguard 1. Kým ruský Sputnik v atmosfére zhorel, zaoceánsky Vanguard je dnes najstarším ľudským objektom vo vesmíre.

Prvý štart družice Vanguard bol ohlásený na 3.decembra 1957, avšak pre nepriaznivé počasie ho presunuli o tri dni neskôr. Po odpočítaní posledných sekúnd sa však raketa vzniesla do vzduchu len pár metrov nad zemou a potom sa zrútila v plameňoch a oblakoch dymu. Tento neúspech sledovala celá Amerika na televíznych obrazovkách a novinári dali nepodarenej družici prezývku "Kaputnik".

17.marca 1958 sa však Vanguard konečne dostala do kozmu. Slúžila ako technologická družica, mala veľkosť grapefruitu a vážila 1,475 kg. Bola to hliníková guľa s priemerom iba 162,5 mm, z ktorej vyčnievalo 6 antén. Energiu získavala z fotovoltaických článkov. Tie síce prestali v roku 1965 fungovať, no družica sa napriek tomu udržala na obežnej dráhe, čo z nej robí najstarší kozmický odpad vo vesmíre. Predpokladá sa, že zanikne o 300 rokov.

Súvisiace články