Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zem ako jediná planéta, na ktorej existuje život: 6 dôvodov, prečo je tomu tak
Zdielať na

Zem ako jediná planéta, na ktorej existuje život: 6 dôvodov, prečo je tomu tak

Zem je jediná planéta v našej Slnečnej sústave, na ktorej je možný život. Čomu však vďačíme za to, že je tomu tak? Pripomeňte si s nami šesť zaujímavostí, ktoré ste o našej modrej planéte (ne)vedeli.

#1 Na okraji galaxie

Galaxia má špirálový tvar s vydutým hustejším jadrom a redšími plochými ramenami, pričom naša sústava sa nachádza v jednom z týchto ramien. Zem sa tak vyhýba nebezpečným vnútorným oblastiam galaxie.

#2 Stabilné Slnko

Slnko ako centrálna hviezda Slnečnej sústavy je v porovnaní s inými hviezdami stabilné, vďaka čomu nehrozí, že život na našej planéte tak skoro skončí. Podľa vedcov sa Slnko práve nachádza v strednom veku a aktuálne má 4,5 miliárd rokov. Zároveň má v sebe ešte dosť vodíku na to, aby dokázalo horieť ďalších 5 miliárd rokov.

#3 Bezpečná vzdialenosť od Slnka

Naša planéta sa nachádza v ideálnej vzdialenosti od Slnka. Zem dostáva dostatok energie, aby na jej povrchu mohla existovať voda v kvapalnej podobe. Ak by sme boli od Slnka príliš blízko, voda by sa rýchlo odparila do atmosféry. Naopak, ak by sme boli od Slnka príliš vzdialení, voda by sa premenila na ľad.

#4 Magnetické pole

Magnetické pole Zeme nedovoľuje elektricky nabitým časticiam slnečného vetra dostať sa k povrchu. Nabité častice musia pri svojom pohybe sledovať siločiary magnetického poľa. Plní teda ochrannú funkciu, bez ktorej by život na Zemi nebol možný.

#5 Veľký Mesiac

Vďaka Mesiacu je naša rotačná os stabilná a odchýli sa len o 1,3 stupňa raz za 41-tisíc rokov. V preklade to znamená, že existencia pomerne veľkého mesiaca je pre našu planétu veľkou výhodou.

#6 Ozónová vrstva

Ozónová vrstva funguje ako filter, ktorý zachytáva škodlivé ultrafialové žiarenie a prepúšťa Zemi životadarné svetlo a teplo. Úplne absorbuje UV-C žiarenie so smrtiacimi účinkami pre živé organizmy a čiastočne absorbuje UV-B žiarenie, ktoré je schopné vyvolať celý rad nepriaznivých efektov.

Súvisiace články