Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Čo urobí s vaším telom pobyt vo vesmíre? Vedci už poznajú odpoveď
Zdielať na

Čo urobí s vaším telom pobyt vo vesmíre? Vedci už poznajú odpoveď

Americká NASA ďalej pokračuje vo svojich plánoch vyslať jedného dňa ľudí na Mars. S prípravami začali ešte v roku 2015, kedy astronaut Scott Kelly odletel do vesmíru. Jeho brat, identické dvojča a tiež astronaut Mark, ostal na Zemi. Vedci dnes porovnávajú rozdiely v ich zdraví, psychike a génoch. Prvotné výsledky sú šokujúce.

Scott strávil na Medzinárodnej vesmírnej stanici 340 dní a na Zem sa vrátil ešte v marci 2016. NASA dnes skúma, aký dopad má vesmírne prostredie na ľudské zdravie. Výskum je súčasťou takzvanej Twin Study (Štúdia dvojčiat) a kompletné výsledky budú známe ešte v tomto roku.

Najzávažnejším zistením je, že pobyt vo vesmíre natrvalo ovplyvnil sedem percent Scottových génov, ktoré riadia opravu DNA, imunitný systém, formovanie kostí, množstvo kyslíka v krvi a zvýšené množstvo oxidu uhličitého v krvi. Zvyšných 93 percent génov sa vrátilo do normálu.

Ďalšie telesné zmeny sa týkali starnutia. Scottove teloméry, čo sú koncové časti chromozómov, ktoré sa pri starnutí skracujú, sa vo vesmíre predĺžili. Po návrate na Zem sa však približne po dvoch dňoch opäť vrátili do normálu. Scott mal tiež zníženú kognitívnu rýchlosť a presnosť, čo ale súviselo s opätovným prispôsobením sa gravitácii. Pobyt vo vesmíre však nijako neovplyvnil kognitívny výkon v porovnaní s dvojčaťom Markom.

    Súvisiace články