Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Hrôzostrašný scenár pre Zem bez kyslíka: Už 5 sekúnd bez tohto plynu by malo pre modrú planétu katastrofálne dôsledky
Zdielať na

Hrôzostrašný scenár pre Zem bez kyslíka: Už 5 sekúnd bez tohto plynu by malo pre modrú planétu katastrofálne dôsledky

Premýšľali ste niekedy nad tým, čo by sa stalo, keby bol svet odrezaný od kyslíka len na 5 sekúnd? Aj keď človek nemá problém zadržať dych na tak krátku dobu, pre našu planétu by mal tento zanedbateľný časový úsek fatálne dôsledky. Čo všetko by sa teda stalo?

1. Večne tmavá obloha

Jedným z dôvodov, prečo máme na Zemi slnečné svetlo, je odraz častíc svetla vo vzduchu. Neprítomnosť kyslíka by znamenalo menej takýchto častíc, v dôsledku čoho by bola obloha takmer stála tmavá.

2. Praskanie zemskej kôry

Vedeli ste, že kyslík tvorí až 45% zemskej kôry? Bez tejto hlavnej zložky by sme sa doslova prepadli pod zem.

3. Zhoreli by sme na uhoľ

Aj keď je chytanie bronzu v kurze, bez kyslíka by sa obyčajné leňošenie na pláži zmenilo v tropické peklo. Ozón, čo je v podstate plyn zložený z molekúl kyslíka, totiž bráni tomu, aby väčšina UV žiarenia zo slnka dosiahla troposféru. Bez kyslíka by sme teda doslova zhoreli na uhoľ.

4. Strata sluchu

Prudká zmena tlaku je pre naše uši poriadna záťaž. Ak by svet fungoval bez dodávky kyslíku čo i len pár sekúnd, v okamihu by sme stratili asi 21% tlaku vzduchu, čo sa rovná náhlemu skoku z 2000-metrového útesu. To by náš sluch nezvládol.

5. Zem ako vyhasnutá púšť

Voda sa skladá z dvoch zložiek, a to vodíka a kyslíka. Vodík ako najľahší zo všetkých prvkov by sa bez kyslíka pomaly odparoval, čo by malo za následok miznutie morí, oceánov a ostatných vodných plôch. Zo Zeme by sa tak stala vyhasnutá púšť.

6. Kolaps dopravy

Vozidlá poháňané akýmkoľvek typom paliva by prestali jazdiť, pretože bez kyslíka by nedochádzalo k spaľovaniu motora. Elektromobily sú samozrejme výnimkou.

7. Zrútenie budov

Kyslík je dôležitým spojivom v betónových konštrukciách a bez neho nemajú tieto zlúčeniny potrebnú tuhosť. Zváranie kovov by tak nebolo možné, čo by znamenalo okamžité zrútenie všetkých stavieb sveta.

Súvisiace články