Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prevratný objav vedcov z NASA: Na planétach, ktoré sa podobajú Zemi, existuje ďalší život!
Zdielať na

Prevratný objav vedcov z NASA: Na planétach, ktoré sa podobajú Zemi, existuje ďalší život!

Existuje život aj na inej ako našej planéte? Vedci tvrdia, že áno. Podľa ich najnovších zistení sa vo vesmíre nachádzajú dve planéty, ktorú sú podobné Zemi. Na ich povrchu sa nachádza voda, čo môže byť dobrý predpoklad pre primitívne formy života.

Planéty sa nachádzajú v solárnom systéme hviezdy TRAPPIST-1, ktorá obsahuje sedem planét veľkosti Zeme. Existenciu tohto systému oznámili vedci NASA ešte vlani. Vtedy tvrdili, že až tri z týchto planét ležia v obývateľnej zóne a môže sa na nich nachádzať voda v kvapalnom skupenstve.

Dnes sa potvrdilo, že neboli ďaleko od pravdy, keďže na dvoch z týchto planét je skutočne voda. V súčasnosti ich preto plánujú podrobnejšie preskúmať pomocou vesmírneho ďalekohľadu Jamesa Webba. Toto zariadenie slúži na pozorovanie takých objektov vo vesmíre, ktoré presahujú vzdialenosti pozorovateľné Hubblovým teleskopom. TRAPPIST-1 je totiž od Zeme vzdialený 39 svetelných rokov.

NASA

​TRAPPIST-1 je ultrachladný červený trpaslík, ktorý dosahuje približne 8 percent hmotnosti Slnka a 11 percent jeho priemeru. Na jeho povrchu dosahuje teplota okolo 2550 Kelvinov (2276,85 °C), čo je približne dvakrát menej ako na Slnku.

Súvisiace články