Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na Marse zažijete najromantickejší západ slnka aj strašidelnú piesočnú búrku. 10 pikošiek, ktoré ste o červenej planéte nevedeli
Zdielať na

Na Marse zažijete najromantickejší západ slnka aj strašidelnú piesočnú búrku. 10 pikošiek, ktoré ste o červenej planéte nevedeli

O Marse sa najčastejšie hovorí ako o planéte, na ktorej by ľudstvo mohlo jedného dňa začať odznova. Bol by však život na červenej planéte, ktorú sužujú prašné búrky, extrémne nízke teploty a nedostatok kyslíka a vody naozaj možný? Prečítajte si 10 zaujímavostí, ktoré ste o štvrtej planéte Slnečnej sústavy doposiaľ nevedeli.

1. Modrá je dobrá

Západ slnka patrí k jedným z najkrásnejších okamihov. Skutočnú romantiku však zažijete na Marse, kde sa slnko pri východe i západe sfarbí do tmavomodra.

2. Málo kyslíka

V porovnaní so Zemou má červená planéta podstatne menej kyslíka. Ak by ste chceli na Marse získať rovnaké množstvo kyslíka ako na Zemi, museli by ste sa nadýchnuť až 14 500 krát.

3. Len para a ľad

Na Marse sa síce nachádza voda, ale len v plynnom a tuhom skupenstve. Kvôli extrémne nízkemu atmosférickému tlaku je povrch planéty veľmi chladný, čo bráni tomu, aby tu existovala voda vo svojej kvapalnej podobe.

4. Everest na Marse

Horolezci, zbystrite pozornosť! Najvyššia hora v Slnečnej sústave sa nachádza práve na Marse. Vrch Olympus Mons má výšku 16 kilometrov, čo je takmer trojnásobok najvyššej hory sveta Mount Everest (8848 m).

5. Všade samý piesok

Pri pohľade zo Zeme je asi tretina Marsu pokrytá tmavými škvrnami, ktoré menia svoj tvar. Je to tak preto, že vietor presúva tmavý piesok okolo povrchu tejto červenej planéty.

6. Silné búrky

V prípade, ak máte strach z búrok, Mars nie je nič pre vás. Piesočné búrky sú tu pomerne častým úkazom a silný vietor vždy rozvíri častice natoľko, že trvá niekoľko mesiacov, kým sa opäť usadia.

7. Červená planéta len naoko

Napriek tomu, že Mars dostal prívlastok červenej planéty, túto farbu má len pri pohľade zo Zeme. Pri lepšom skúmaní zistíte, že povrch planéty hýri farbami od výmyslu sveta - od zlatej, cez hnedú až po zelenú.

8. Odtlačky kráterov

Stopy po kráteroch a horiacich asteroidoch sú na Marse oveľa viditeľnejšie ako na Zemi. Je to tak preto, že erózia a zvetrávanie pôdy tu prebieha menej intenzívne ako na našej domácej planéte.

9. Širokánske údolie

Po najvyššej hore je Mars držiteľom ďalšieho geografického rekordu. Na tejto planéte sa nachádza zároveň aj najdlhšie a najhlbšie údolie Slnečnej sústavy Valles Marineris (4023 km), čo je približne vzdialenosť medzi Philadelphiou a San Diegom.

10. Viac času

Mars obehne okolo Slnka za 687 dní, takže rok tu trvá dvakrát dlhšie ako na Zemi.

Súvisiace články

Najčítanejšie