Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vedci objavili nový druh prehistorického tučniaka. Mal výšku dospelého človeka
Zdielať na

Vedci objavili nový druh prehistorického tučniaka. Mal výšku dospelého človeka

Vedcom sa podaril ďalší pozoruhodný objav z ríše zvierat. Na Novom Zélande našli kosti prehistorického tučniaka, a to v top stave. Dnes už vyhynutý druh meral toľko, čo dospelý človek. Zároveň ide o druhého najstaršieho tučniaka, ktorý kedy žil na našej planéte.

Tvor, ktorého nazvali Kumimanu biceae podľa maorského výrazu pre vtáka, dosahoval výšku až 1,65 metra a vážil úctyhodných 100 kilogramov. Pri plávaní dokonca povyrástol o ďalších 12 centimetrov. Len pre porovnanie, najväčší žijúci druh týchto nelietavých morských vtákov dosahuje výšku približne 1,2 metra a váži zhruba 40 kilogramov.

Vták žil približne pred 56-60 miliónmi rokov, čo z neho robí jedného z najstarších a najväčších tučniakov, aký kedy existoval. Aj keď lebka pradávneho tvora zatiaľ objavená nebola, fosílie podľa vedcov dokazujú, že zviera malo oveľa dlhší zobák ako jeho žijúci príbuzní, čo bolo veľmi užitočné pri love rýb.

"Bolo to veľmi pôsobivé, vysoké, pevné a svalnaté zviera s takou stavbou tela, aby zvládlo časté ponory do vody pri love svojej koristi," dodal kurátor výstavy stavovcov v novozélandskom národnom múzeu vo Wellingtone Alan Tennyson.

Nález podľa vedcov svedčí o tom, že tučniaky sa vyvinuli do obrovských rozmerov krátko po tom, ako stratili svoju schopnosť lietať. "Najväčšia známa fosília tohto druhu naznačuje, že gigantizmus u tučniakov vznikol krátko po tom, ako sa z týchto vtákov stali bezletní potápači," píšu vedci v spise podľa portálu ScienceAllert.

Súvisiace články