Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nočná mora pred Vianocami? K Zemi sa blíži gigantický asteroid!
Zdielať na

Nočná mora pred Vianocami? K Zemi sa blíži gigantický asteroid!

Tesne pred Vianocami budeme svedkami ďalšieho šokujúceho úkazu na oblohe. Našu planétu len tesne minie asteroid 3200 Phatheon. Vesmírny objekt dostal meno po hrdinovi z gréckej mytológie, ktorému sa podľa legendy takmer podarilo zničiť Zem.

Ako avizovali ruskí astronauti, asteroid o veľkosti 5 kilometrov sa vesmírom preženie 17.decembra. Je to približne polovičná veľkosť, ktorá v minulosti zahubila dinosaury. Obežná dráha Phaethonu má svoj pôvod medzi Marsom a Jupiterom, odkiaľ zvyčajne pochádzajú asteroidy. Zem "pozdraví" zo vzdialenosti 10,3 milióna kilometrov, čo je podľa odborníkov relatívne blízko našej planéty.

Asteroid je pomenovaný po synovi gréckeho boha slnka Heliosa. Patheon mal podľa legendy dokázať, že je potomkom Heliosa, o ktorom sa hovorilo, že tiahne slnko na oblohu. Patheon však nebol schopný ovládať kone z otcovho voza, ktoré sa divoko rozbehli po oblohe a ťahali slnko so sebou. V následnom chaose bolo spálené obrovské množstvo vegetácie, v Afrike sa vytvorili púšte a Zem bola takmer zničená.

Súvisiace články