Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Bratislave pestujú figy, banány a aj kiwi
Zdielať na

V Bratislave pestujú figy, banány a aj kiwi

Uverili by ste tomu, že na Slovensku je možné pestovať napríklad kiwi, figy, banány a ďalšie exotické ovocie len tak voľne v záhrade vedľa jabloní či hrušiek? A že to ovocie úplne dozrie a vonia a chutí tak fantasticky, že by pokušeniu neodolala ani biblická Eva? Takáto rajská záhrada plná exotického ovocia existuje priamo v Bratislave.

"Kiwi má asi 10 rokov, sme si len zasadili halúzku," opisuje pestovateľka Viera Gogová. Za ten čas sa rozrástla na obrovský ker, ktorému museli urobiť nad garážou oporné šapitó. Na jeho konároch zarodilo obrovské množstvo drobných nechlpatých plodov.

"Máme tu aj veľkú figu z Olomouca," dodáva Gogová. Tá tiež bohato rodí, za každým listom vyhodí jeden plod. Okrem tejto má aj čiernu figu. V záhrade pestujú aj ďalšiu nezvyčajnú exotika - tzv. indiánske banány. "Paw-paw, banán severu. Tento paw-paw neopeľujú včely, ale muchy a mravce," tvrdí Gogová. 

Plody musela Vierka rýchlo obrať, inak by ich silný vietor pozhadzoval na zem. Pod šupkou je dužina, ktorá chutí veľmi zaujímavo, je to taký mix chutí exotického ovocia. Hneď vedľa na košatých stromoch sa zelenajú hurmikaki. Tie dozrievajú až s príchodom prvých mrazov. Všetko to exotické ovocie chutí neporovnateľne lepšie ako kupované. A samozrejme, platí to aj na tradičné ovocie. Vierka si dopestuje nielen ovocie, ale aj zeleninu, pestuje aj exotické dreviny a v skleníkoch kaktusy. 

Takú rajskú záhradu za súčasných klimatických podmienok v tejto lokalite môže mať takmer každý. A vraj to nestojí ani veľa námahy. "Ani to nehnojím, ani ani nestriekam, nič, vodu potrebujú. Tie exotiky sú také, že žiadnych škodcov nemajú," hovorí pestovateľka. Občas halúzky pozastriháva, poskracuje konáre, alebo aj zaštepí. Naučila sa to ešte na základnej škole. Nemá žiadnu špeciálnu pestovateľskú školu, informácie získavala z internetu.

Súvisiace články