Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Jaskyne na Antarktíde môžu ukrývať neznáme živočíchy. V niektorých je až 25 stupňov
Zdielať na

Jaskyne na Antarktíde môžu ukrývať neznáme živočíchy. V niektorých je až 25 stupňov

CANBERRA / Určite vás prekvapí, keď povieme, že v niektorých jaskyniach na Antarktíde je až 25 stupňov Celzia. Táto teplota tak vytvára vhodné prostredie na život napriek svojmu, vo všeobecnosti, nehostinnému prostrediu.

Austrálski vedci tak tvrdia, že v teplých jaskyniach pod ľadom žijú pravdepodobne neznáme druhy živočíchov a rastlín. Mount Erebus, aktívny vulkán na Rossovom ostrove na Antarktíde, je obkolesený práve takýmito jaskyňami. 

Jaskyne by v ľade mala vytvoriť para. Vzorky zeme odobraté z jaskýň vykazujú neobvyklé stopy DNA machov, rias a malých živočíchov. V niektorých jaskyniach je až do 25 stupňov Celzia. Výskum zverejnili v žurnáli Polar Biology.

Vedci z Nového Zélandu už predtým zistili, že vo vulkanických jaskyniach žijú baktérie a huby. Nové nálezy však naznačujú, že by tam mohli žiť aj vyššie druhy rastlín a živočíchov. "Ďalším krokom bude pozrieť sa bližšie na jaskyne a na to, či v nich existujú nejaké organizmy. Ak existujú, otvára to dvere k novému vzrušujúcemu svetu," uviedla v tejto súvislosti profesorka Laurie Connellová z univerzity v Maine.

Súvisiace články