Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Amazonskom pralese objavili za dva roky 381 nových druhov rastlín a zvierat
Zdielať na

V Amazonskom pralese objavili za dva roky 381 nových druhov rastlín a zvierat

Archívna reportáž

SAO PAULO / Počas dvojročného výskumu v oblasti Amazonského pralesa objavili vedci 381 nových druhov zvierat a rastlín. Vedci našli nový rastlinný či živočíšny druh v priemere každý druhý deň. Všetky nové zvieratá a rastliny sa pritom podľa autorov štúdie nachádzali v oblastiach ohrozených ľudskou činnosťou.

Správu publikoval Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) v stredu v Sao Paule. Je treťou zo série a týka sa výskumov z rokov 2014 a 2015. Vedci našli v tomto období 216 dovtedy neidentifikovaných rastlín, 93 rýb, 32 obojživelníkov, 20 cicavcov, 19 plazov a jedného vtáka.

Podľa koordinátora programu WWF Ricarda Mella je neustále objavovanie stoviek nových druhov dôkazom, že v tejto oblasti ich čaká ešte veľa práce. Mello tiež upozornil na ničenie Amazonského pralesa ľudskou činnosťou. Obáva sa tiež, že mnohé druhy vyhynú ešte predtým, ako sa ich vôbec podarí objaviť.

V rozmedzí rokov 1999 až 2015 sa vedcom podarilo objaviť viac ako 2000 nových rastlinných a živočíšnych druhov. Amazonský dažďový prales je najväčším pralesom na svete. Brazílska vláda sa napriek námietkam ochranárov na jeho území snaží povoliť komerčnú ťažbu.

Súvisiace články