Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vedci sa pokúšajú zastaviť otepľovanie Zeme. Riešenie je pritom jednoduché
Zdielať na

Vedci sa pokúšajú zastaviť otepľovanie Zeme. Riešenie je pritom jednoduché

Archívna reportáž

ZÜRICH / Ekologickí aktivisti sa dostali do konfliktu pre katastrofálnu situáciu, ktorá vládne na Zemi. Jedna strana sa snaží vysávať oxid uhličitý z atmosféry, chystajú sa dokonca vytvárať umelé mraky. Podľa kritikov však podobné pokusy iba odvádzajú pozornosť od znižovania emisií. Cieľ oboch strán je však jednoznačný - ochladiť planétu.

Portál iDnes.cz píše, že sa na švajčiarskych poliach už od mája pracuje na ekologických experimentoch. Pomocou gigantických vetrákov a filtrov odsáva spoločnosť Climeworks zo vzduchu oxid uhličitý. Ide o projekt za 23 miliónov dolárov. 

Extrahovanie tony CO2 stojí spoločnosť asi 600 dolárov, ročne je továreň schopná vysať 900 ton oxidu. Agentúra Reuters však pripomína, že za rok ku globálnemu otepľovaniu prispeje 900 ton oxidu uhličitého 45 Američanov alebo 200 áut. 

OSN si myslí, že ciele klimatickej dohody sa nepodarí naplniť iba znižovaním emisií. Obzvlášť po tom, čo sa od dohody rozhodol odstúpiť americký prezident Donald Trump. Spoločnosť Climeworks má podľa nej ambície zmeniť svet. Od roku 2025 chce napríklad zachytiť jedno percento svetových emisií, ktoré za ten čas ľudia vyprodukujú.

Harvard chce ochladzovať planétu

Snaha vysať oxid uhličitý z ovzdušia však nie je jediný možný spôsob. Výskumníci z Harvardu vytvorili projekt, ktorý by zatieniť slnečný svit, a tým ochladiť planétu. Na tento projekt už vedci dostali 7,5 miliónov dolárov. Prvú skúšku plánujú vedci predviesť už budúci rok v Arizone. Z horkovzdušného balóna chcú vypustiť asi kilogram uhličitanu vápenatého, aby videli, aký dopad to bude mať na stratosféru.

Aj títo výskumníci však narazili na kritiku, podľa ktorej to nie je normálna veda. Varujú, že takéto pokusy môžu ovplyvniť vzorce, podľa ktorých funguje svetová klíma. Podľa kritikov môžu narušiť aj systém monzúnov. Ďalší sa zas obávajú, že tieto nové metódy odvedú pozornosť od znižovania emisií skleníkových plynov. 

Najprirodzenejší spôsob, ako dostať zo vzduchu oxid uhličitý je pri tom úplne jednoduchý - vysádzanie stromov. 

Súvisiace články