Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Plasty z oceánu miznú. Požierajú ich mikróby
Zdielať na

Plasty z oceánu miznú. Požierajú ich mikróby

Za jeden rok vyprodukujeme na našej planéte 300 miliónov ton plastov. S takým veľkým množstvom odpadu si nevieme poradiť. Riešením môžu byť mikróby, ktoré sa plastom živia.

Plasty, ktoré zaplavili aj Atlantický oceán podľa vedcov nie sú v takom veľkom množstve ako sa očakávalo. Vzorky, ktoré odobrali ukázali, že postupne miznú. Môžu za to mikróby, ktoré sa nimi živia. 

"Mikróby majú schopnosť vyvíjať sa a zistili sme, že niektoré majú tú špeciálnu schopnosť - prijímať plast ako zdroj potravy. Ak v tom budú pokračovať, pomôžu ľuďom nezahltiť Zem plastami," tvrdí vedkyňa Nuria Conde. 

Plasty - potrava aj pre človeka

Neznamená to však, že by táto evolučná zmena mala na planétu len pozitívny dopad. Mikróby ako súčasť celého ekosystému sú zdrojom potravy pre ostatné živočíchy a v konečnom dôsledku ich prijímame aj my.

"V ďalších rokoch bude plastov naďalej pribúdať. Skládky sú už teraz preplnené. Očakávame však, že mikróby budú naďalej plast požierať a vďaka tomu sa nebude množstvo odpadu nekontrolovateľne zvyšovať," uvádza vedec Blai Vidiella.

Súvisiace články