Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Environmentalisti klepli po prstoch pytliakom. Objavili centrum pašovania slonoviny
Zdielať na

Environmentalisti klepli po prstoch pytliakom. Objavili centrum pašovania slonoviny

Archívna reportáž

HONGKONG / Americký Environmentálna vyšetrovacia agentúra našla jedno z centier pašovania slonoviny. Cez nenápadné miesto neďaleko Hongkongu prejde až 80 percent pašovanej slonoviny v Číne.

Skupiny organizovaného zločinu obchodujúce so slonovinou objavili v mestečku Šuej-tung neďaleko Hongkongu. Vyšetrovatelia vystupujúci ako kupci si získali dôveru pašerákov a sledovali jednu z ich zásielok z Mozambiku.

Členovia gangu im prezradili, že sú len jednou z 10 až 20 skupín organizovaných pašerákov pôsobiacich v Šuej-tung a zároveň potvrdili, že 80 percent všetkej slonoviny od pytliakov z Afriky prevážanej do Číny prechádza práve cez toto mesto. Pašeráci slonoviny sa teraz podľa Environmentálnej vyšetrovacej agentúry presúvajú do Nigérie pre narastajúci záujem o žltú slonovinu typickú pre slony z pralesa.

Čína podnikla kroky na potlačenie dopytu po slonovine, pre ktorú pytliaci ročne zabijú desiatky tisíc slonov v Afrike. V marci začali v krajine zatvárať rezbárske slonovinové továrne. Do konca roka ešte plánujú zakázať všetky domáce obchody so slonovinou. Zákaz obchodovania so slonovinou sa chystá v roku 2021 prijať aj Hongkong, ktorý je najväčším uzlom nelegálneho obchodu s voľne žijúcimi zvieratami v regióne.

Súvisiace články