Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Arktíde sa hromadí plastový odpad. Klimatické zmeny ho vyplavujú na povrch
Zdielať na

V Arktíde sa hromadí plastový odpad. Klimatické zmeny ho vyplavujú na povrch

Archívne video

ŠPICBERG / Okolie Arktídy je v súčasnosti skladiskom odpadu. Vedci upozorňujú na to, že odpad putuje do oblasti z Veľkej Británie, ale aj z ustricových fariem na juhu Európy. Vplyv odpadu sa prejavuje na faune, ale aj na zvieratách.

Plastový odpad je naďalej aktuálny problém morí a oceánov. V poslednom období sa dostáva aj do riedko osídlených oblastí. Nizozemskí vedci objavili veľké množstvo odpadu aj v arktických oblastiach. Ich zdrojom je Golfský prúd. 

Inštitút Wageningen Economic Research strávil posledné týždne na šiestich miestach pobrežia Špicbergu a na vulkanickom ostrove Jan Mayen. V priemere našli 876 viditeľných kusov odpadu na sto metroch pobrežia a na Jan Mayen potom 575 kusov.

V jednom z textov, ktoré vedci napísali upozorňujú na to, že ich pátranie nie je zamerané na mikroplasty, ktorých v tejto oblasti tiež môže byť veľa. "Keď odpad doputuje k Arktíde, je pravidlom, že tu aj zostane. Preto sa každým rokom hromadí," uviedol pre The Guardian jeden z členov tímu Wouter Jan Strietman.

Výsledkom je, že sa more okolo Špicbergu stáva skladiskom odpadu Golfského prúdu. Ten vzniká v Mexickom zálive. Jedna zo štúdií ukázala, že napríklad z Británie putuje odpad do týchto vôd až dva roky.

Pôvod odpadu

Cieľom expedície bolo zistiť pôvod odpadu za polárnym kruhom. Identifikácia však bola zložitá. Viac ako polovica odpadu bola príliš malá na to, aby sa pôvod dal zistiť. Asi 12 percent tvorili siete, laná a bóje z rybárskych lodí. Našlo sa tiež veľké množstvo špeciálnej plastovej pásky, ktorými rybári upevňujú klietky k plavidlám. Strietman sa teraz snaží apelovať na rybárov, aby viac dbali na to, čo robia s odpadom.

"Dopad celej situácie som naplno pocítil vo chvíli, keď som pozoroval mrože a pred nimi sa váľal plastový odpad. Človek okamžite videl, aký má odpad vplyv na tunajšiu prírodu," popísal Strietman situáciu.

Odpad však neprichádza len od rybárov. Veľký podiel na tom majú aj ustricové farmy na juhu Európy. Za posledné desaťročie prišla podľa výskumníkov na územie Arktídy tona odpadu. Ten sa stáva čoraz viditeľnejším aj po zmenách klímy. 

Vplyv na zvieratá

Odpad nemá dopad len na miestnu faunu. Trpia ním aj zvieratá, ktoré uhynú po tom, ako odpad zjedia, alebo sa zamotajú do rybárskych sietí. 

Súvisiace články