Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Desivý objav: Vedci našli hady, ktoré lovia v skupinách
Zdielať na

Desivý objav: Vedci našli hady, ktoré lovia v skupinách

KNOXVILLE / Nočné mory môžu prepadnúť nejedného z nás po objave vedcov, že istý druh hadov pri zháňaní potravy spolupracuje v skupinách. Mráz po chrbte prejde aj pri spôsobe, ako táto hromadná akcia vyzerá. Zo stropov jaskýň sa spúšťajú nadol.

Vedec Vladimir Dinets z Univerzity v Tennessee, ktorý pôsobí na oddelení psychológie, objavil špeciálny druh hadov, nazývaný Cuban boa, ktorý loví v skupinách. 

Netopiere traste sa

Je to po prvýkrát, čo u plazov spozorovali spoluprácu koordinovaného lovenia, v zmysle, že jednotlivec vezme do úvahy rozmiestnenie ostatných tak, aby zvýšil možnosť na úspešný lov. Štúdia Vladimíra Dinetsa uvádza prípad, kedy hady spojili svoje sily na ukoristenie netopierov, uvádza portál CNN.

Svoje pozície zaujmú na klenbe jaskyne za úsvitu a súmraku. Pozície si rozložia tak, aby zlepšili šance na zabitie koristi. "Hady, ktoré vstúpia do loveckej oblasti, sa spravidla umiestnia do časti, kde už boli prítomné iné hady, ktoré tvoria oplotenie v priechode jaskyne, a tým účinnejšie blokujú dráhu letu, čo významne zvyšuje účinnosť lovu," hovorí štúdia

Smrtiaci záves

Jeden až dvoj metrové hady zaujmú svoje pozície na klenbe jaskyne a potom sa spustia dole, kde čakajú na netopiere. "Po západe slnka a pred úsvitom prichádzajú do jaskyne, spustia sa dole a letiace netopiere padnú rovno do ich pasce." Podľa Dinetsa ide o sofistikované správanie, ktoré u plazov zatiaľ nebolo spozorované. "Koordinovaný lov si vyžaduje vyššie komplexné správanie, pretože každý jedinec musí brať do úvahy konanie tých druhých," pokračuje vedec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie