Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Maratón v znečisťovaní vesmíru? Vedie Rusko a USA
Zdielať na

Maratón v znečisťovaní vesmíru? Vedie Rusko a USA

Archívna reportáž

MOSKVA / Podľa správy NASA je obežná dráha v blízkosti Zeme znova o niečo viac znečistená. Celkový počet položiek je zatiaľ 18 347 objektov. V pretekoch znečisťovania zatiaľ vedie Rusko a USA.

Vesmírny odpad na nízkej obežnej dráhe Zeme sa tohto roku zvýšil o takmer 500 nových objektov. Vyplýva to zo štvrťročnej správy amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Podľa správy sa na zvýšenej štatistike odpadu vo vesmíre podieľa USA 298 položkami. Celkový počet položiek na nízkej obežnej dráhe je 18 347 vrátane  viac ako štyroch tisíc prevádzkyschopných alebo nefunkčných družíc. Okrem toho sa tam nachádza aj 13 913 častí rakiet či iných úlomkov. 

Najväčším znečisťovateľom obežnej dráhy je podľa správy NASA Rusko, ktorému do odpadu pribudlo 155 nových položiek, čím sa počet ruského odpadu zvýšil na 6 501. Hneď po Rusku nasledujú Spojené štáty, ktoré tam majú 6 017 nepotrebných objektov. Tretia v znečisťovaní je Čína.

Ruské spoločnosti varovali už skôr, že ak sa problém s odpadom nezačne riešiť, svetový vesmírny program sa bude musieť približne o storočie zastaviť.

Medzi pomerne veľkých znečisťovateľov nízkej obežnej dráhy patrí aj Francúzsko, Japonsko, Európska vesmírna agentúra či India. 

Súvisiace články