Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Je späť! Vedci po 80 rokoch hľadajú tasmánskeho tigra
Zdielať na

Je späť! Vedci po 80 rokoch hľadajú tasmánskeho tigra

SYDNEY / Pátranie po tasmánskom tigrovi obnovili vedci na základe najnovšieho pozorovania. Tento druh je považovaný už osemdesiat rokov za vyhynutý druh. Posledný jedinec zomrel v austrálskej zoo.

V roku 1936 zomrel posledný známy exemplár tohto druhu v zoologickej záhrade v Austrálii. Známky o existencii takzvaného tasmánskeho tigra (lat.Thylacinus cynocephalus) sa snažili vedci nájsť v šesťdesiatych rokoch, ale bezúspešne. Z tohto dôvodu ho v roku 1982 vyhlásili za vyhynutý druh. 

Poznáme ho tiež pod názvom Vakovlk tasmánsky, čo lepšie vystihuje fakt, že ide o rad vačkovcov a nie šelmu mačkovitú alebo psovitú, akoby sa mohlo zdať. Ide o rovnaký rad ako kengura, či vakomyš. 

Podľa najnovších zistení zamestnancov austrálskych národných parkov, je nádej, že sa niektorým tasmánskym tigrom podarilo prežiť. " Jedna z týchto správ prišla od správcu v národnom parku Queensland, iné od skúsených turistov parku v severnom Queenslande. Preverili sme popis, ktorý nám poskytli pozorovatelia a farba očí, veľkosť tela, tvar tela i správanie sa živočíchov nesúhlasí so žiadnym iným druhom, ktorý sa v danej oblasti vyskytuje," hovorí  pre české iDnes.cz profesor Bill Laurence z James Cook University.

Naplánovanú výpravu do oblasti povedie profesorka Sandra Abell. Súčasťou bude rozmiestnenie a použitie päťdesiatky najmodernejších fotopascí na poloostrove Cape York. " Toto nie je mýtické zviera, ale reálny živočích. Je známy z vykopávok, z fotografií a filmových záznamov," hovorí Abell na obranu, že nejde o hľadanie vymyslenej príšery. Sama pripúšťa, že je malá pravdepodobnosť, že ho nájdu. Najprv potrebuje vidieť priame dôkazy, ale tvrdí, že by išlo o obrovský objav, ak by sa skutočne našiel. 

Súvisiace články