Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Amazanskom pralese odfotili vzácnych indiánov
Zdielať na

V Amazanskom pralese odfotili vzácnych indiánov

Aj keď sa to zdá neuveriteľné, existujú medzi nami ešte národy, ktoré nepoznajú moderné technológie. Sú nimi napríklad aj Yanomamiovia. Ide o jeden z posledných nedotknutých kmeňov na tejto planéte.

Yanomamiovia sú domorodým indiánskym kmeňom. Nájsť ho môžete iba v Južnej Amerike v dažďových pralesoch v severnej Amazónii.

Vďaka veľkej rozlohe pralesov, ktoré im poskytovali ochranu, o nich vyspelé civilizácie netušili až do začiatku 20. storočia. Aj vďaka Amazonke je ich kultúra jedna z najzachovalejších na svete, bez vplyvov výdobytkov 21. storočia. 

Skupiny ilegálnych hľadačov zlata predstavujú pre domorodý kmeň Yanomamiov smrteľnú hrozbu, upozorňuje na svojom webe známy magazín National Geografic vo svojom veľkom článku o tomto stratenom národe. Tieto veľkolepé fotky vznikli ako varovanie pred nelegálnymi zlatokopmi a aby sa posilnila ochrana tohto kmeňa.

​​Letecké snímky, ktoré vznikli v polovici septembra 2016, ukazujú dedinčanov zhromaždených vo svojich tradičných kruhových príbytkoch uprostred rozľahlého územia dažďových pralesov. Prieskumný let organizovala špeciálny úrad brazílskej vlády agentúra Fundação Nacional do Indie. Rovnakú skupinu Yanomamiov videli štyri roky dozadu na inom mieste. Potom však zmizli a ich osud nebol až doteraz jasný. Yanomamiovia sa totiž vyhýbajú kontaktu s cudzincami, dokonca aj s inými kmeňmi Yanomamiov.

Domorodci sa pri prelete lietadla vraj vôbec nebáli, ako iné kmene žijúce mimo civilizácie. U indiánov nevideli žiadne moderné výrobky ako mačety alebo hliníkové hrnce. Nemali nič z kovu, žijú v úplnej izolácii. Bolo to ako cestovať v čase," povedal pre National Geografic Guilherme Gnipper z agentúry Fundação Nacional do Indie.

Súvisiace články